Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Jaka Sałatka Na Święta? TOP...
Szybkie Przekąski z Ciasta ...
Widowiskowe Przekąski na Św...
Kurczak w Sosie: TOP 15 Pys...
Pasta Jajeczna: TOP 12 Ciek...
Domowe Drożdżówki: TOP 15 P...
Jak Upiec Pyszny Chleb: TOP...
Domowe Drożdżówki: TOP 12 W...
Bułeczki jogurtowe 45 dkg m...
Miodowe pancakes
Torciki kokosowo-malinowe
Torcik ORBITA Składniki na ...
kremowa tarta truskawkowa b...
Rafaello 1 litr mleka 3 łyż...
Najsmaczniejsza pavlova z j...
Ciasto "Wiśniowa panie...
Ciasto "Bananowa chmur...
Deser mascarpone z owocami ...
Bananowe placuszki śniadaniowe
Placuszki z cukinii na słodko
  Składniki: 1 1/3 szklanki...
Tarta malinowa kostka
Jogurtowy deser na zimno (b...
Ciasto Kinder Bueno (bez pi...
Majowa truskawka
Krem angielski 500 ml mleka...
wiola0193

wiola0193 od ANATSUJ

Dodane 12.08 o 21:49
Przypięte z Ciasto "Banano...
Obserwuj
Ciasto "Bananowa chmurka" Składniki: (na formę o wym. 20 x 30cm) biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej masa 250 g miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla) 200 g wiórek kokosowych beza ( można zastąpić gotowymi bezikami) 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżki budyniu bananowego 1 łyżeczka soku z cytryny Biszkopt Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać żółtka. Krótko zmiksować. Na koniec przesiać mąki. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka. Masa Żółtka, szklankę mleka i obie mąki dobrze wymieszać. Pozostałe mleko i cukier zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać przestygnięty budyń. Gdy masa będzie gładka powoli wlewać likier. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Beza W tym cieście można zastąpić bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać białka, które pozostają z masy i upiekłam bezę. Do bezy dodałam też odrobinę budyniu bananowego, co ma dodatkowo podkreślić bananowy smak ciasta. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać sok z cytryny i budyń. Delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się biszkopt. Wylać białka i rozprowadzić na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120 C ok 90 minut. Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy placek skropić likierem. Odłożyć 5 łyżek masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim plackiem, skropić likierem i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnim plackiem, skropić likierem i rozsmarować odłożoną masą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto udekorować pokruszona bezą.

Ciasto "Bananowa chmurka" Składniki: (na

formę o wym. 20 x 30cm) biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej masa 250 g miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla) 200 g wiórek kokosowych beza ( można zastąpić gotowymi bezikami) 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżki budyniu bananowego 1 łyżeczka soku z cytryny Biszkopt Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać żółtka. Krótko zmiksować. Na koniec przesiać mąki. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka. Masa Żółtka, szklankę mleka i obie mąki dobrze wymieszać. Pozostałe mleko i cukier zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać przestygnięty budyń. Gdy masa będzie gładka powoli wlewać likier. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Beza W tym cieście można zastąpić bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać białka, które pozostają z masy i upiekłam bezę. Do bezy dodałam też odrobinę budyniu bananowego, co ma dodatkowo podkreślić bananowy smak ciasta. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać sok z cytryny i budyń. Delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się biszkopt. Wylać białka i rozprowadzić na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120 C ok 90 minut. Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy placek skropić likierem. Odłożyć 5 łyżek masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim plackiem, skropić likierem i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnim plackiem, skropić likierem i rozsmarować odłożoną masą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto udekorować pokruszona bezą.

Zgłoś naruszenie

dorek123

zjadłambym to

16.08 o 7:44       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY