Ciasto "malibu" z truskawkami i bezą Składniki:
Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru szczypta soli Beza: 2 duże białka szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem kokosowy: 350 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 czubata łyżka żelatyny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: ok. 200 g truskawek Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z 3 łyżkami alkoholu (rumu lub wódki) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25 x 35 cm. Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Energicznie postawić na blacie, przewrócić biszkopt i zdjąć papier od spodu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijać kilka minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze przez kilkanaście sekund. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Pianę wyłożyć łyżką na przygotowany papier. Bezę wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Krem kokosowy: Wiórki kokosowe przełożyć do blendera. Miksować przez kilka minut, aż powstanie z nich krem, po czym dodać likier i zmiksować. Wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Podgrzać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Partiami wymieszać śmietankę z kremem kokosowym, mieszając szpatułką. Złożenie ciasta: Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście, jedna obok drugiej. Przykryć kremem kokosowym. Na wierzchu ciasta ułożyć blat bezowy. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 3 godziny. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają:
moisia24
pychaaa!!robiłam i zniknęło w mgnieniu oka:) już mam zamówienie na impreze urodzinową muszę zrobić:)