Charakterystyka Balladyny


Więcej zszywek z tablicy

żarcie :D

kopiec Rafaello. Link do pr...
Porzeczkowiec
Ferrero Rocher
Rewelacyjny chleb z garnka
Ciasto dyniowe na jogurcie
Kurczak duszony z młodymi z...
Pyszna sałatka idealna do g...
Domowe ciasto Kinder Bueno ...
Zupa gulaszowa. Składniki: ...
proste ciasto mleczna kanapka
Czekoladowy mus z Baileys B...
Sernik mascarpone z Nutellą...
pyszne roladki . Udostępnij...
Ciasto z musem z czekolady ...
Ciasto kostka królowej ( be...
Boskie ciasto "Kokosan...
Boskie "ptasie mleczko...
Jedno z najlepszych ciast j...
Ciasto jak Kinder Pingui Bi...
Ciasto „Bounty”- czyli wilg...
Prosty sernik na zimno z bi...
Ciasto "malibu" z...
Ciasto milky way - ilovebak...
Ciasto Princessa z karmelem...
Marchewka inaczej... Coś dl...
Przepis na pyszną pizze Sro...
rzecz5

rzecz5 od anusiek20

Dodane 1.06 o 20:54
Przypięte z Ciasto "malibu...
Obserwuj
Ciasto "malibu" z truskawkami i bezą Składniki: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru szczypta soli Beza: 2 duże białka szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem kokosowy: 350 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 czubata łyżka żelatyny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: ok. 200 g truskawek Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z 3 łyżkami alkoholu (rumu lub wódki) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25 x 35 cm. Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Energicznie postawić na blacie, przewrócić biszkopt i zdjąć papier od spodu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijać kilka minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze przez kilkanaście sekund. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Pianę wyłożyć łyżką na przygotowany papier. Bezę wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Krem kokosowy: Wiórki kokosowe przełożyć do blendera. Miksować przez kilka minut, aż powstanie z nich krem, po czym dodać likier i zmiksować. Wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Podgrzać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Partiami wymieszać śmietankę z kremem kokosowym, mieszając szpatułką. Złożenie ciasta: Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście, jedna obok drugiej. Przykryć kremem kokosowym. Na wierzchu ciasta ułożyć blat bezowy. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 3 godziny. Smacznego!

Ciasto "malibu" z truskawkami i bezą Składniki:

Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru szczypta soli Beza: 2 duże białka szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem kokosowy: 350 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 czubata łyżka żelatyny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: ok. 200 g truskawek Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z 3 łyżkami alkoholu (rumu lub wódki) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25 x 35 cm. Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Energicznie postawić na blacie, przewrócić biszkopt i zdjąć papier od spodu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijać kilka minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze przez kilkanaście sekund. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Pianę wyłożyć łyżką na przygotowany papier. Bezę wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Krem kokosowy: Wiórki kokosowe przełożyć do blendera. Miksować przez kilka minut, aż powstanie z nich krem, po czym dodać likier i zmiksować. Wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Podgrzać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Partiami wymieszać śmietankę z kremem kokosowym, mieszając szpatułką. Złożenie ciasta: Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście, jedna obok drugiej. Przykryć kremem kokosowym. Na wierzchu ciasta ułożyć blat bezowy. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 3 godziny. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

moisia24

pychaaa!!robiłam i zniknęło w mgnieniu oka:) już mam zamówienie na impreze urodzinową muszę zrobić:)

 |  10.06 o 20:26  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: