Poeta przeklęty: Jean Arthur Rimbaud


Najdziwniejsza_Bajka

Najdziwniejsza_Bajka od wiki930

Dodane 11.04 o 9:21
Przypięte z Ciasto "Użądle...
Obserwuj
Ciasto "Użądlenie pszczoły" Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm ) kruche ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g zimnego masła 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową) 6 żółtek 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 150 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła w temp. pokojowej karmelizowane migdały: 70 g cukru pudru 70 g miodu 70 g śmietanki 30% 100 g masła 200 g płatków migdałów Sposób wykonania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową. W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Przygotować krem: Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny budyń. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń. Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak. Smacznego :)

Ciasto "Użądlenie pszczoły" Składniki:

( na formę o wym. 22 x 32cm ) kruche ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g zimnego masła 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową) 6 żółtek 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 150 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła w temp. pokojowej karmelizowane migdały: 70 g cukru pudru 70 g miodu 70 g śmietanki 30% 100 g masła 200 g płatków migdałów Sposób wykonania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową. W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Przygotować krem: Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny budyń. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń. Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak. Smacznego :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: