Historia miłosna Lady Makbet i Makbeta


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Przepis na najlepszy chłops...
Sernik japoński-bajecznie l...
Składniki

ok. 2-3 średnie ...
Zapiekane naleśniki z mięse...
Wyborne ciasto z jabłkami i...
Ciasto Raffaello



    600...
GOŁĄBKI WARZYWNE NIE TYLKO ...
sERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY.
Drobne ciasteczka do kawy,m...
Kulki z kaszy jaglanej
Trójsmakowa chałka
Szybkie ciasto karpatkowo-j...
Jaglane Rafaello
Ciasteczka owsiano-czekoladowe
najlepsze ciasto na pierogi...
Karkówka w sosie z pieczarkami
Fit chlebek dyniowy z orzec...
Ciasto dyniowe na jogurcie
Dietetyczny chleb żytni na ...
Ciasto salceson
Sernik dyniowy na czekolado...
Ciasto dyniowe na jogurcie
Serowa tarta z kurczakiem, ...
Witam :)
Przepis na placki ...
Pączki pieczone- pycha!
Owsiane ciastka z dyni
magles8

magles8 od kawka1

Dodane 27.04 o 20:58
Obserwuj

Ciasto Raffaello




600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych

Budyń

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Opcjonalnie

2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Budyń

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).

Krem budyniowy

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.

Przełożenie

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.

Zgłoś naruszenie

Jan8

Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. W najbliższym czasie postaram je zrobić :)

 |  6.05 o 12:33  

Lotty

Pycha, robiłam taki, tylko zamiast sypać na górze wiórka kokosowe to w rondelku rozpuściłam masło i wymieszałam z kokosem - i wtedy na wierz placka. Pyszności :D

 |  2.05 o 15:15  

krajzuzia2006

pyszne

 |  30.04 o 13:02  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: