Więcej zszywek z tablicy

desery

Bułeczki z Cynamonem: TOP 1...
Kokosowy sernik na spodzie ...
Irish Car bomb cupcakes
Placuszki jogurtowe
Zdrowe, przepyszne, owsiane...
idealne na święta muffinki ...
Szarlotka z bezą

Ciasto kr...
Serniczki z patelni – ideal...
Puszyste, mini omleciki z d...
Crumble jabłkowe
Zdrowe trufle marchewkowe w...
Lekkie słodkie pianki z kak...
Ciasto Raffaello



    600...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
tarta bounty
brownie buraczane
fit kokosanki
Jogurtowe muffiny z dżemem ...
Chałka zaplatana - Wypieki ...
Chałka na jogurcie greckim
słodkie bułeczki z bita śmi...
Banoffee - obłędne w smaku,...
CIASTO ŚNIEŻNY PUCH! <3
Miodowe ciasteczka z cynamo...
Kruche rogaliki budyniowe
proste ciasto mleczna kanapka

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

OMLECIKI BISZKOPTOWE
Z bitą... pieczarkowa zupa koperkowa z pulpecikami Papryka konserwowa Kapuśniak z młodej kapusty kwasnica KOPYTKA / GNOCCHI DYNIOWE
Z... POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTAR... MAKARON RYŻOWY SMAŻONY Z FA...
renatka291

renatka291 od kawka1

Dodane 30.04 o 12:14 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Ciasto Raffaello




600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych

Budyń

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Opcjonalnie

2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Budyń

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).

Krem budyniowy

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.

Przełożenie

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kulinaria SŁODKOŚCI Przepisy kuchnia +102 innych
Zgłoś naruszenie

Jan8

Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. W najbliższym czasie postaram je zrobić :)

 |  6.05 o 12:33  

Lotty

Pycha, robiłam taki, tylko zamiast sypać na górze wiórka kokosowe to w rondelku rozpuściłam masło i wymieszałam z kokosem - i wtedy na wierz placka. Pyszności :D

 |  2.05 o 15:15  

krajzuzia2006

pyszne

 |  30.04 o 13:02  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: