Motyw Ikara w literaturze polskiej


Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam... <3

MINI SERNICZKI W SZKLANKACH
Galaretka mleczno- waniliowa
3 bit - ciasto bez pieczeni...
Ptasie mleczko waniliowo-ka...
Najlepszy przepis na muffin...
Orzeźwiający mus. - 4 kiwi ...
Ciasto Rocher - bez pieczni...
drink :)
Lody z kinder jajko niespod...
mrożone kawa :)
ciasto bananowe
kinderkii *.*
rafalleo.. mniam..<3
snickers <3
muffinki *_*
naleśniki <3
szocia

szocia od kawka1

Dodane 5.05 o 14:27
Obserwuj
Ciasto Rocher - bez piecznia Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku, idealne do filiżanki mocnej kawy. (na formę o wym. 24 x 24 cm) 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego) ponadto: herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem. 1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły. Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie. Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

Ciasto Rocher - bez piecznia Łatwe i szybkie w przygotowaniu,

intensywne w smaku, idealne do filiżanki mocnej kawy. (na formę o wym. 24 x 24 cm) 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego) ponadto: herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem. 1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły. Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie. Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: