„Przedwiośnie” Stefana Żeromskiego- streszczenie


Więcej zszywek z tablicy

Ciasta

CIASTO Z MUSEM Z BIAŁEJ CZE...
Ciasto Lion♥♥♥ Pyszne ciast...
diy
Ciasto chrupiąca brzoskwink...
Sernik Milky Way. Przepis p...
Wafel snickers Przepis po k...
Ciasto bez pieczenia z masą...
Ciasto "Wiśnia z makie...
Ciasto na herbatnikach kaka...
Tarta z truskawkami i bitą ...
Sernik oreo
Puszysta chmurka. Składniki...
czekoladowy sernik brownie
SERNIK RAFFAELLO NA ZIMNO K...
Ciasto Śnieżny puch – bez p...
OCZY CARYCY - przepis po kl...
Sernik na zimno z nasionami...
Pyszne ciasto bez pieczenia...
Ciasto w kolorach tęczy
Ciasto "Użądlenie pszc...
Wygląda megaapetycznie *_*
Sernik tiramisu na zimno
CIASTO KRÓLEWIEC Z BRZOSKWI...
Mississippi Mud Pie Składni...
Ciasto Shrek Biszkopt: * 4 ...
SERNIK SNICKERS - PRZEPIS S...
Katarzyna9306

Katarzyna9306 od anecia3621

Dodane 12.09 o 16:32
Obserwuj

Ciasto Shrek Biszkopt: * 4 duże jajka * 4 łyżki

cukru * 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate) * 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) * 2 opakowania cukru wanilinowego * 1 szczypta soli Masa budyniowa: * 900 ml zielonego soku Pysio * 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa: * 500 ml śmietanki 36% (kremówki) * 2 galaretki agrestowe * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: * podwójne opakowanie ciastek typu Delicje * 1 galaretka agrestowa Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Zgłoś naruszenie

Joana5

bardzo dobre, polecam, jeszcze robię wersje Fiony czasem, gdzie zamiast zielonego daje marchewkowy Pysio/Kubuś

 |  21.12 o 15:58  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: