Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie – 250g herbatników
(duża paczka) – 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka) – 4 banany – 500ml śmietanki 36% – 2 łyżki cukru pudru – 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Herbatniki kruszymy lub mielimy na drobny pył. Do miski wsypujemy zmielone herbatniki i masę kajmakową. Dobrze mieszamy, do połączenia składników i przekładamy do tortownicy – tortownica o średnicy 24cm. Dociskamy masę. Banany obieramy i przekrajamy na połówki. Układamy połówki bananów na około, na spodzie z herbatników. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę – należy uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobi się nam masło ;P Ubitą kremówkę wykładamy na banany, wyrównujemy masę. Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę. Najlepiej ciasto wstawić na min 1 h do lodówki, ale śmiało można kroić od razu.
Użytkownicy także przypinają: