Wprowadzenie do romantyzmu - najważniejsze terminy


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Arabeska waniliowa

Składni...
Babka puszysta cytrynowa
Sałatka jajeczna z chrzanem...
Ciasto Wedel;
 Składniki na...
maxi king
ciasto "Zmierzch"...
babka czekoladowa z wiśniami
Sernik-orzechowiec - Sernik...
Kostka alpejska  ciasto bis...
Poranna rosa
Maxi King
Składniki
puszka ...
Marysieńka 

Biszkopty:
7 j...
muszę spróbować zrobić je w...
Składniki na biszkopt:

- 6...
zosias

zosias od sylwia2137

Dodane 30.03 o 20:02
Obserwuj

Ciasto Wedel;

Składniki na ciasto waniliowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kakaowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej (odejmujemy 2 łyżki mąki i dodajemy 2 łyżki kakao)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto orzechowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g orzechów włoskich zmielonych
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
200 g cukru
½ szklanki mleka
2 łyżki kakao
250 g masła roślinnego
Cukier, mleko i kakao gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, stale mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
polewa czekoladowa; Składniki na polewę:
2 łyżeczki kakao deserowego
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
100 g masła lub margaryny
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.

WYKONANIE:
ciasto waniliowe+ ½ kremu czekoladowego
galaretka agrestowa tężejąca wylewamy
ciasto kakaowe( szybko dociskamy , aby "złapało się" galaretki)
½ kremu czekoladowego
galaretka truskawkowa
ciasto orzechowe(szybko dociskamy jw )polewa.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: