Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Leśny mech Ciasto z agrestem 

Składni... Składniki na blaszkę o wymi... Składniki na formę 25x30 cm... Prosty piernik czekoladowy Ciasto Fiona Ciasto czekoladowo pomarańc... Ciasto z agrestem

Składnik... Ciasto pomarańczowo kawowe ...
kawka1

kawka1

Dodane 27.04 o 12:30 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Obserwuj

Ciasto Wielkanocne


Jeśli macie ochotę, do masy kawowej możecie dodać wiśnie z nalewki. Z pewnością wpłyną one pozytywnie na smak ciasta
Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm (wymiar dna)

Ciasto kruche:

* 420 g mąki tortowej
* 5 żółtek
* 250 g masła
* 90 g cukru pudru
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

* 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Beza kokosowa:

* 4 duże białka
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 140 g cukru
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka mąki

Warstwa orzechowa:
* 4 jajka
* 180 g cukru
* 180 g zmielonych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kawowy:
* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 200 g cukru pudru

* 4 łyżeczki miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej
* 2 x 50 ml wody



Polewa:

* 50 g masła
* 10 łyżek mleka
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao

Ciasto

Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części (najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie kruchego ciasta jest zmiksowanie składników w malakserze, jeśli takowy posiadacie).

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowujemy połowę konfitur i przygotowujemy bezę kokosową.

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, do chwili połączenia się składników. Bezę przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut (ostatnie 7 minut podpiekałam tylko spód).

Drugą częścią ciasta wykładamy drugą formę, smarujemy je pozostałymi konfiturami i przygotowujemy pianę orzechową.

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut, do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy, do której następnie dodajemy orzechy wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Pianę orzechową wykładamy na ciasto i pieczemy tak samo, jak ciasto z bezą kokosową.

Oba ciasta odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Krem kawowy
Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Całe jajka oraz żółtka ubijamy do chwili aż znacznie powiększą swoją objętość i staną się jasne (ok. 7 minut).
W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z ...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Klimkula
kamilatoja
abcdefghijklmno
Myszkaa20
bachnaxd
oliskibi
Mamanamedal
Aga490

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY