Więcej zszywek z tablicy

Makowce

Tort "Norka kreta"...
Ciasto trójwarstwowe

Торт ...
Ciasto miodowe z kwaśną śmi...
Paleo morelowe ciasto z mak...
Ciasto morelowe makowe

Moh...
Ciasto z makiem i figami

F...
Makowo-cytrynowe ciasto
Zit...
Jabłkowo makowy tort z cyna...
Ciasto z makiem, orzechami ...
jarecka

jarecka

Dodane 19.07 o 20:41
Obserwuj
Ciasto z makiem i figami

Feigen-Mohn-Torte

20 cm. tortownica

Makowe ciasto z jogurtem:
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku zmielona
1 szklanka jogurtu lub kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
ok. 2 łyżki proszku do pieczenia

do kremu:
5 fig
3 łyżki miodu
90 g cukru pudru
500 g sera Philadelphia (ewentualnie Bieluch)
250 g twarogowego sera
trochę cynamonu

do dekoracji:
50 g białej kuwertury
50 g czekolady mlecznej
50 g  czekolady do gotowania (np. z Terravita, inne do kupienia w biedronce lub w Lidlu)
trochę bitej śmietany
10 fig
8 orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu

Ubijaj jajka i cukier, aż się spienią. Dodaj pozostałe składniki i krótko wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy natłuszczonej i posypanej mąka i piec przez około 70 minut w temp. około 180 ° ( robić test na suchy patyczek). Wystudzić ciasto.

Przekroić figi na pół i wyjąć miąższ i w misce okładnie wymieszać go z miodem, serami, cukrem pudrem i cynamonem.
Przekrój ciasto na połowę przez środek- warstwa powinna mieć 1,5-2 cm, dokładnie posmaruj rozkrojone blaty kremem, sklej. To samo zrobić z bokami i powierzchnią ciasta.

Dekoracja: 
 Roztop czekoladę, mleczną czekoladę i białą kuwerturę w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj dokładnie i cierpliwie nie przerywając. Dodaj trochę bitej śmietany- tyle jednak by czekolada nie zrobiła się zbyt płynna.

 Za pomocą szpatułki umieść czekoladę na środku placka i delikatnie przyciśnij ją do krawędzi, aby czekolada spłynęła po krawędzi. Nie nakładaj zbyt cienkiej warstwy, w przeciwnym razie czekolada zmiesza się z kremem figowym.
 Udekoruj ćwiartkami fig i skrop miodem. Ciasto

Ciasto z makiem i figami


Feigen-Mohn-Torte

20 cm. tortownica

Makowe ciasto z jogurtem:
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku zmielona
1 szklanka jogurtu lub kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
ok. 2 łyżki proszku do pieczenia

do kremu:
5 fig
3 łyżki miodu
90 g cukru pudru
500 g sera Philadelphia (ewentualnie Bieluch)
250 g twarogowego sera
trochę cynamonu

do dekoracji:
50 g białej kuwertury
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady do gotowania (np. z Terravita, inne do kupienia w biedronce lub w Lidlu)
trochę bitej śmietany
10 fig
8 orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu

Ubijaj jajka i cukier, aż się spienią. Dodaj pozostałe składniki i krótko wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy natłuszczonej i posypanej mąka i piec przez około 70 minut w temp. około 180 ° ( robić test na suchy patyczek). Wystudzić ciasto.

Przekroić figi na pół i wyjąć miąższ i w misce okładnie wymieszać go z miodem, serami, cukrem pudrem i cynamonem.
Przekrój ciasto na połowę przez środek- warstwa powinna mieć 1,5-2 cm, dokładnie posmaruj rozkrojone blaty kremem, sklej. To samo zrobić z bokami i powierzchnią ciasta.

Dekoracja:
Roztop czekoladę, mleczną czekoladę i białą kuwerturę w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj dokładnie i cierpliwie nie przerywając. Dodaj trochę bitej śmietany- tyle jednak by czekolada nie zrobiła się zbyt płynna.

Za pomocą szpatułki umieść czekoladę na środku placka i delikatnie przyciśnij ją do krawędzi, aby czekolada spłynęła po krawędzi. Nie nakładaj zbyt cienkiej warstwy, w przeciwnym razie czekolada zmiesza się z kremem figowym.
Udekoruj ćwiartkami fig i skrop miodem. Ciasto

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia-przepisy i inspiracje. Słodkości DoM Żarcie ;)
Zgłoś naruszenie

Tili

Ale jest pięknie ozdobione <3

 |  20.07 o 8:57  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: