Więcej zszywek z tablicy

Makowce

Tort "Norka kreta"...
Ciasto trójwarstwowe

Торт ...
Ciasto miodowe z kwaśną śmi...
Paleo morelowe ciasto z mak...
Ciasto morelowe makowe

Moh...
Ciasto z makiem i figami

F...
Makowo-cytrynowe ciasto
Zit...
Jabłkowo makowy tort z cyna...
Ciasto z makiem, orzechami ...
jarecka

jarecka

Dodane 19.07 o 17:10
Obserwuj
Ciasto z makiem, orzechami i rodzynkami

Торт с маком, орехами и изюмом



W kulinarnych książkach wielu gospodyń domowych ten trójwarstwowy tort z czasów radzieckich zapisywany jest jako ciasto "Bajka". W Internecie podobny tort można zobaczyć pod różnymi nazwami: "Ministerial", "Trzy pragnienia", "Królewskie" itp.

Ciasto na 1 ciasto:   tortownica 22 cm

Mąka - 200 g 
Śmietana (10-15%) - 200 g
Cukier - 120 g
Jajko (małe) - 2 sztuki.
Soda  -  1 łyżeczka

Wypełniacze do ciast:
Rodzynki - 100 g
Mak - 80 g
Orzech włoski - 80 g 

Ciasto składa się z trzech ciast: z makiem, orzechami włoskimi i rodzynkami. Możesz dowolnie układać ciasta.
Rodzynki namoczyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Orzechy włoskie suszyć na patelni lub w piekarniku, następnie posiekać.
Przygotowujemy pierwsze ciasto:

 W pojemniku rozprowadzamy cukier, jajka, śmietanę, miksujemy  mikserem. Dodaj sodę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj na jednolitą masę. Dodaj mak i dokładnie zmieszaj. Wlej ciasto do tortownicy wysłanej papierem do pieczenia i nasmarowanym np olejem roślinnym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 30-40 min, aż "do suchego patyczka".
     Podczas pieczenia ciasta z makiem przygotuj drugie takie samo ciasto ale z dodatkiem orzechów. Trzecie ciasto robimy z dodatkiem rodzynek obtoczonych w mące.

Krem: 

Krem okazuje się gęsty, o delikatnej konsystencji. 
Śmietana  (15-20%) - 400 g
Mleko  - 35 ml
Żelatyna - 1 łyżka.
Cukier puder - 60 g 
W małym pojemniku zalać żelatynę, wlać mleko lub wodę, wymieszać i pozostawić na 30-40 min do napęcznienia. Radzę napełnić żelatynę mlekiem, wtedy krem ​​uzyska bardziej delikatną konsystencję. Pęczniejącą żelatynę ogrzewa się wygodną metodą: na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, ale nie gotuj. Następnie schładzamy go do stanu ciepłego.
W innym pojemniku wymieszaj śmietanę, cukier puder i wanilinę. Ubijaj mikserem ze średnią prędkością 2-3 minut. Kontynuując miksowanie, wlać cienką strużką do śmietany schłodzoną do ciepłego stanu żelatynę. Mieszać do jednorodności ze średnią prędkością 1-2 minut. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
Krążki ciasta nasączyć syropem cukrowym bez tego będzie suche ,łyżką lub rękawem nakładaj krem na każdym krążku ciasta i sklej je. Posmaruj wierzch i boki kremem posyp makiem lub orzechami...wedle gustu czy smaku.

Ciasto z makiem, orzechami i rodzynkami


Торт с маком, орехами и изюмом



W kulinarnych książkach wielu gospodyń domowych ten trójwarstwowy tort z czasów radzieckich zapisywany jest jako ciasto "Bajka". W Internecie podobny tort można zobaczyć pod różnymi nazwami: "Ministerial", "Trzy pragnienia", "Królewskie" itp.

Ciasto na 1 ciasto: tortownica 22 cm

Mąka - 200 g
Śmietana (10-15%) - 200 g
Cukier - 120 g
Jajko (małe) - 2 sztuki.
Soda - 1 łyżeczka

Wypełniacze do ciast:
Rodzynki - 100 g
Mak - 80 g
Orzech włoski - 80 g

Ciasto składa się z trzech ciast: z makiem, orzechami włoskimi i rodzynkami. Możesz dowolnie układać ciasta.
Rodzynki namoczyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Orzechy włoskie suszyć na patelni lub w piekarniku, następnie posiekać.
Przygotowujemy pierwsze ciasto:

W pojemniku rozprowadzamy cukier, jajka, śmietanę, miksujemy mikserem. Dodaj sodę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj na jednolitą masę. Dodaj mak i dokładnie zmieszaj. Wlej ciasto do tortownicy wysłanej papierem do pieczenia i nasmarowanym np olejem roślinnym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 30-40 min, aż "do suchego patyczka".
Podczas pieczenia ciasta z makiem przygotuj drugie takie samo ciasto ale z dodatkiem orzechów. Trzecie ciasto robimy z dodatkiem rodzynek obtoczonych w mące.

Krem:

Krem okazuje się gęsty, o delikatnej konsystencji.
Śmietana (15-20%) - 400 g
Mleko - 35 ml
Żelatyna - 1 łyżka.
Cukier puder - 60 g
W małym pojemniku zalać żelatynę, wlać mleko lub wodę, wymieszać i pozostawić na 30-40 min do napęcznienia. Radzę napełnić żelatynę mlekiem, wtedy krem ​​uzyska bardziej delikatną konsystencję. Pęczniejącą żelatynę ogrzewa się wygodną metodą: na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, ale nie gotuj. Następnie schładzamy go do stanu ciepłego.
W innym pojemniku wymieszaj śmietanę, cukier puder i wanilinę. Ubijaj mikserem ze średnią prędkością 2-3 minut. Kontynuując miksowanie, wlać cienką strużką do śmietany schłodzoną do ciepłego stanu żelatynę. Mieszać do jednorodności ze średnią prędkością 1-2 minut. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
Krążki ciasta nasączyć syropem cukrowym bez tego będzie suche ,łyżką lub rękawem nakładaj krem na każdym krążku ciasta i sklej je. Posmaruj wierzch i boki kremem posyp makiem lub orzechami...wedle gustu czy smaku.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Słodkości..
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY