Ciasto z malinami i mascarpone
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
500 g malin
posypka czekoladowa lub starta czekolada
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy po każdym dodaniu składników bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy ponownie.
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30-40 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30-40 cm. W ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Niedużą warstwę kremu smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Użytkownicy także przypinają: