Sprawdzony program do pisania wypracowań


Więcej zszywek z tablicy

Ciasta

Krem do tortów z mascarpone...
Wafel snickers
SERNIK

Delikatny, aksamitn...
Sernik puszysty 

 Składnik...
Lukier królewski:

✔ 1 biał...
Domowe Ciasta Bez Pieczenia...
Najlepszy sernik na świecie...
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH ...
Najprostsze Ptasie mleczko ...
Pieee...Pieee... Pieguskii ...
SUPER PUSZYSTY SERNIK WIEDE...
Ciasto z malinami i mascarp...
Ciasto Śnieżny puch – bez p...
ORZEŹWIAJĄCY PIEGUSEK z mas...
Ciasteczka maślane
Ania Sta...
  



Sernik z jogurtów gr...
Jogurtowe wafle z galaretką...
Fasolowe brownie <3 przy...
Sernik świąteczny -wilgotny...
Tarta z cudownie kokosowym ...
Pychotka krówkowo-mleczna
Wilgotna babka kakaowa

Skł...
Najlepsze brownie na świeci...
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI

B...
Sernik śmietankowy (pieczony)
Śnieżny puch czyli sernik b...
elew1

elew1

Dodane 30.07 o 13:16
Obserwuj

Ciasto z malinami i mascarpone


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

500 g malin
posypka czekoladowa lub starta czekolada

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy po każdym dodaniu składników bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy ponownie.
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30-40 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30-40 cm. W ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Niedużą warstwę kremu smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: