Znaczenie tytułu powieści Stefana Żeromskiego „Syzyfowe prace”- wyjaśnienie


Więcej zszywek z tablicy

ciasta

Ciasto Smerfetka (bez piecz...
Ciasto Kora Orzechowa
Ciasto góra lodowa
Szarlotka z galaretką
Ciasto z wafelkową warstwą
jabłecznik kisielowy
Ciasto: czekolada-jabłko-wa...
Wiśniowe orzeźwienie! Czesk...
BRZOSKWINIOTKA – KRUCHE CIA...
Składniki (na około 30 mały...
Pijana kukułka

Kolejna pro...
Kruchy łaciatek ze śliwkami...
Składniki:
Na ciasto:

    ...
Ciasto z masą cytrynową
Nie...
Ciasto wiśniowa poezja
Osta...
Najłatwiejsze ciasto w łaty...
Ciasto Jamajka, bananowe
Ciasto kostka wiśniowa
ciasto halinka
Ciasto puszek s. Anastazji:...
PORANNA ROSA Ciasto: - 2 sz...
ciasto na moje urodziny
Ciasto "Malinowy Chruś...
Ciasto "Skubaniec"...
ciasto balowe Składniki: Bi...
Ciasto: 4 żółtka (w tempera...
joannadalmata67

joannadalmata67

Dodane 15.02 o 17:25
Obserwuj

Ciasto z masą cytrynową

Nie mam dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;)





foremka 23x33 cm

Biszkopt:
3 jajka,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić.

Masa budyniowa:
600ml mleka,
2 surowe żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
sok z 1 cytryny,
80g masła lub margaryny,
150g herbatników.
450 ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 36%,
łyżeczka żelatyny,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
50g startej czekolady.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie budyniowej. Posypać startą czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: