Ciasto z masą cytrynową
Nie mam dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;)
foremka 23x33 cm
Biszkopt:
3 jajka,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić.
Masa budyniowa:
600ml mleka,
2 surowe żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
sok z 1 cytryny,
80g masła lub margaryny,
150g herbatników.
450 ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 36%,
łyżeczka żelatyny,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
50g startej czekolady.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie budyniowej. Posypać startą czekoladą.
Użytkownicy także przypinają: