Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Sweet sins...

Lody domowe.
Ciasto z ryżu
Ciasto leśny mech - Wypieki...
Obłędny pudding ryżowy z ma...
DESER BANANOWO-KARMELOWY
Il...
Mój ulubiony śląski deser t...
Karnawałowa róża
Orzechowe ciastka pająki
Czekoladki z Panna Cotta i ...
Wow,tęczowy deser :)
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNI...
Irlandzkie ciasto z jabłkam...
CZEKOLADOWE CIASTECZKA - PR...
domowe wafle do lodów
Miodowe ciasteczka owsiane ...
Kinder Country bez pieczeni...
Budyń bez mleka i bez cukru...
pianka wiśniowa z nasionami...

Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

Ciasteczka z patelni Babka Caffe latte Wafle z mlekiem w proszku Rogaliki z marmoladą Piernik śliwkowy Ciasteczka śnieżne kule Ciasto czekoladowe z masłem... Ciasto toffi – bez pieczenia Ciasto salceson
Obserwuj
nymeria_

nymeria_ od rena242

Dodane 5.09 o 11:40 z

ilovebake.pl

Przypięte po raz pierwszy przez rena242

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

600 g mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
250 g masła, zimnego
5 żółtek, dużych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

1 l mleka
1 łyżka masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
3 budynie waniliowe, bez cukru (proszek)
DODATKOWO:

500-600 g śliwek np. węgierek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być większa). Mniejszą owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część wykładamy na dno formy o wym. 25×35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
800 ml mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem, cukrem oraz wanilią. Proszek budyniowy przesiewamy do pozostałego zimnego mleka i mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Śliwki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Układamy na cieście środkiem do góry jedną obok drugiej. Zalewamy jeszcze ciepłym budyniem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY