Więcej zszywek z tablicy

przepisy ^-^

Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Sernik straciatella z malin...
Ekspresowa pizza z patelni ...
Składniki:

2 podwójne file...
Tarta z truskawkami i bitą ...
  



*** BEZ PIECZENIA ***...
Szybkie i proste ciasto bez...
Kruche ciasto z malinami i ...
Bajka.
Wilgotne i rozpływaj...
Tarta z mascarpone z malina...
Placki jogurtowe z truskawk...
krajanka oreo :>
link w kom
pyszne ciasto na gofry. Pol...
Składniki:

Biszkopt czekol...
Przygotujcie bułeczki i jaj...
Banoffee - obłędne w smaku,...
  



Truskawkowy Szał:

S...
ciastka robi się bardzo pro...
Ciasto jogurtowe z borówkam...
CIASTO
250 g mąki
150 g zim...
Deser czekoladowy bez piecz...
Sernik bananowy na spodzie ...
Najlepsze brownie na świeci...
''''
Czekoladowy mus z Baileys

...
Nalewka czekoladowa <3 K...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

FITBURGERY Z INDYKA I CUKINII Pulpeciki w sosie musztardo... MINESTRONE sałatka z kurczakiem i poma... BUTTER CHICKEN ... Czekoladowe chmurki z bitą ... ŁOSOŚ W CZARNYM SEZAMIE Z C... sałatka jajeczna z chrzanem
red_hair

red_hair od jagna_

Dodane 23.02 o 19:04 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

CIASTO

250 g mąki
150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
4 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
MASA KAJMAKOWA
200 g orzechów włoskich
1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
1 szklanka cukru
POLEWA CZEKOLADOWA
50 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju roślinnego
CIASTO
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.
Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.
TARTA
Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.
Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.

Zszywka przypięta także na tablicach:
słodkości :) Mmmmniam ;) Kuchnia PRZEPISY <3 +91 innych
Zgłoś naruszenie

nieznajoma5211

Zamiast robienia masy kajmakowej można kupić gotową. Polecam, zaoszczędzi czasu

1  |  27.02 o 21:17   Pokaż odpowiedzi

kicia0102

wygląda smakowicie

1  |  23.02 o 9:10  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: