Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...

Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...
kawka1

kawka1

Dodane 22.07 o 2:04 z

jestsmak.blogspot.com

Obserwuj

Creme patissiere


Creme patissiere to francuska klasyka i podstawa wielu deserów. Sam w sobie może stanowić pyszny poczęstunek przypominający budyń. Domowy krem jest jednak o niebo lepszy od budyniów z torebki jakie znamy! Ten francuski specjał można wykorzystać do pączków, ptysiów, eklerek, czy napoleonki. Już wkrótce zaproponuję Wam pyszne ciasto z jego dodatkiem!



500 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
6 żółtek
75 g drobnego cukru
25 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej




Przygotowanie:

Do mleka dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz strąk wanilii i zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 5 minut, następnie odstawić na 0,5 minuty i wyjąć strąk wanilii.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel (np. mikserem). Dodać mąkę pszenną, kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ubijając, bardzo cienkim strumieniem wlewać ciepłe mleko*. Całą masę przelać z powrotem do naczynia, w którym gotowało się mleko i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 minutę (wciąż mieszając). Zdjąć z ognia, przelać do miski** i wystudzić.

*zawsze należy wlewać ciepłe mleko do zimnych, ubitych żółtek, a nie odwrotnie. W przeciwnym razie, gdybyśmy dodali żółtka do gorącego mleka, ścięły by się i powstały by grudki.

**dodatkowo można krem przetrzeć przez sito, aby upewnić się, że nie ma grudek.

Uwaga: Stygnący krem można oprószyć cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu kożucha.

Uwaga: Krem przykryty przezroczystą folią można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
AgnieszkaNietrzeba
wera609
Sunny363
martyna033
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY