Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Sałatka z grillowanym kurcz...
Bób z suszonymi pomidorami ...
Jajka na chmurce
Tarta z malinami
Serek z orzechów nerkowca
Sałatka na ciepło z bakłaża...
Gulasz z indyka z morelami ...
Sałatka z orzechami włoskim...
Kurczak po wietnamsku
KASZOTTO CHAKALAKA z papryk...
Sałatka Cobb
sałatka z buraka i mango
Sałatka z kurczakiem, grana...
Składniki: z bloga Kwestia ...
Makowiec z brzoskwiniami i ...
Co Upiec na Święta? 15 Prze...
Ciasta na święta -12 przepisów
ciasto piernikowe na święta...
sałatka z melonem i awokado
NALEŚNIKI BANOFFEE
kokosella – bez cukru
Kaszotto z indykiem, fasolk...
Składniki
1 litr zagotowane...
Gruszkowe crumble z pekanam...
Kurczak z dynią i jarmużem
KUBAŃSKA POTRAWKA Z CIECIOR...

Więcej zszywek ze źródła

www.hellozdrowie.pl

melon Składniki (na 2 sztuki):

-... Curry z fasolki szparagowej... Surówka z kalafiora po indy... Pieczone chrupki z ciecierz... Słodki chlebek z cukinii z ... Waniliowy budyń z pietruszki Wegańskie lody czekoladowo-... Pieczone bataty z sosem tahini

Curry z fasolki szparagowej z ziemniakami

Składniki:

- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g żółtej fasolki szparagowej (lub więcej zielonej)
- 4 średnie młode ziemniaki
- 1/2 szklanki świeżego/mrożonego zielonego groszku lub ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili lub pepperoni
- 2 cm korzenia imbiru
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 suszone liście kaffiru lub 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka dobrej jakości mieszanki przypraw curry lub garam masala (bez soli)
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 2 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców (opcjonalnie)
- do podania: świeża kolendra, brązowy ryż basmati lub zwykły, podprażone płatki kokosowe lub migdałowe, chutney z marchewki

Przygotowanie:

Myjemy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę (obieranie jest opcjonalne) i wrzucamy do miski z wodą. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na 5-cm kawałki.

Siekamy cebulę, ostrą papryczkę (razem z pestkami), wyciskamy obrany czosnek oraz imbir.

Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Grzejemy olej w garnku. Podsmażamy cebulę 5 minut, następnie dorzucamy czosnek, imbir, liście kaffiru lub lekko zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej oraz papryczkę i smażymy 2‒3 minuty.

Dorzucamy przyprawy, fasolkę, odcedzone ziemniaki, mleko kokosowe oraz bulion.

Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 25‒30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

10 minut przed końcem gotowania dorzucamy zielony groszek lub ugotowaną ciecierzycę.

Na końcu opcjonalnie można dodać masło orzechowe w celu jeszcze większego zagęszczenia potrawy, a także chili w proszku lub cayenne, jeśli wolimy bardziej ostre jedzenie.

Podajemy gorące z ryżem, świeżą kolendrą, podprażonymi płatkami kokosowymi i chutneyem z marchewki. (Liście kaffiru lub trawa cytrynowa są bardzo twarde, więc nie zjadamy ich, służą jedynie do zaromatyzowania dania ‒ usuwamy je z talerza przed konsumpcją).

Curry przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzonko
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: