Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym:
Babeczki lekko cytrynowe, z malutkimi kropeczkami maku... Zawstydzająco pyszne!
Składniki na 12 babeczek:
160 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
165 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1,5 łyżki suchego maku
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i zmiksować.
Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Użytkownicy także przypinają:
sylwia2137
Frużelina porzeczkowa: 250 g porzeczek czarnych lub czerwonych, lub ich mieszanki (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody W małym garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego puree, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną puree z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego :-).
sylwia2137
Krem porzeczkowy do babeczek: 375 g mascarpone (1,5 opakowania), schłodzonego frużelina porzeczkowa (całość), schłodzona, przepis poniżej, Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Gotową masę porzeczkową umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną (np. Wilton 1M). Krem wyciskać na wystudzone babeczki, udekorować owocami.