Więcej zszywek ze źródła

www.obzarciuch.pl

Ciasto kokosowo-agrestowe Kotlety z kalafiora i ryżu Majowa truskawka 

Wymiary ... Sernik twix Ciasto floryda Sernik Izabela - najbardzie... Sałatka świąteczna Ciasto na gofrach Paluszki serowo - ziemniaczane
kawka1

kawka1

Dodane 5.03 o 11:19 z

www.obzarciuch.pl

Obserwuj

Cytrynowiec



Orzeźwiające i mocno cytrynowe ciasto znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje.

Wymiary formy: 25x36 cm

biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

krem cytrynowy:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny)
starta skórka z 3 cytryn
4 płaskie łyżki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 1/4 szklanki cukru
200 g masła

poncz:
sok z jednej cytryny
przegotowana woda

dodatkowo:
starta biała czekolada

Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką i sokiem z cytryn. Następnie mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.


Następnie na pierwszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy startą białą czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
mala_czarna007
Karo_21
malwina1693
Neilyu
bachnaxd
migotka081
Caprio890
roksi908
bittersweet15
Sunny363

oraz 9 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY