

Cytrynowiec
Orzeźwiające i mocno cytrynowe ciasto znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje.
Wymiary formy: 25x36 cm
biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem cytrynowy:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny)
starta skórka z 3 cytryn
4 płaskie łyżki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 1/4 szklanki cukru
200 g masła
poncz:
sok z jednej cytryny
przegotowana woda
dodatkowo:
starta biała czekolada
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką i sokiem z cytryn. Następnie mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.
Następnie na pierwszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy startą białą czekoladą.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: