Rola marzeń w życiu człowieka i zbiorowości: "Przedwiośnie" i "W pustyni i w puszczy"


joleczek84

joleczek84 od wypiekibeaty

Dodane 2.03 o 21:42
Obserwuj

Czekoladowa babka z chili


Składniki

175 g miękkiego masła200 g (1 szklanka) cukru200 g (1 i ¼ szklanki) mąki40 g ( 5 łyżek) gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka chili2 duże jajka - użyłam rozmiar L150 ml (trochę ponad pół szklanki) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Wykonanie

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: