Czekoladowa babka z chili
Składniki
175 g miękkiego masła200 g (1 szklanka) cukru200 g (1 i ¼ szklanki) mąki40 g ( 5 łyżek) gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka chili2 duże jajka - użyłam rozmiar L150 ml (trochę ponad pół szklanki) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Wykonanie
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Użytkownicy także przypinają: