Winicjusz i Ligia- historia miłości


Więcej zszywek z tablicy

Pyszne

Pancakes
Ciasteczka Twix
HIT! KURCZAK W CIEŚCIE KOKO...
lustrzana polewa
10 pomysłów na smoothie
LEMONIADA ARBUZOWA
Składnik...
Pieee...Pieee... Pieguskii ...
Przepis na gorącą piernikow...
Placki Ziemniaczane z Sosem...
Quesadilla ze szpinakiem

S...
Burrito po polsku
Składniki...
zapiekany budyń dyniowy
domowe pianki
½ szklanki miodu
¼ szklanki...
♥ Chocolate Fruit Dip ♥

Sk...
Roladki z Kurczaka ze Szpin...
Ciasto Milky Way

Ciasto

6...
Sernik na zimno potrójnie c...
Proste domowe bułki cynamon...
MAXI KING CIASTO SKŁADNIKI:...
Energetyczne kulki – bez pi...
biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste...
CZEKOLADOWA ROZKOSZ

8 sztu...
Jak zrobić jajko w bułce?
Ciasto mleczna kanapka *.*
...
Przepis na domowe KULECZKI ...
Marrgarrett

Marrgarrett od uzytkowniczek

Dodane 3.12 o 10:33
Obserwuj

CZEKOLADOWA ROZKOSZ


8 sztuk

GANACHE Z MLECZNEJ CZEKOLADY
150 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
250 g czekolady mlecznej posiekanej na małe kawałki

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
1 łyżeczka żelatyny
250 ml śmietany kremówki 30%
150 g białej czekolady posiekanej na małe kawałki

MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY
250 ml mleka
3 żółtka
30 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki (o zawartości kakao min. 70%)
150 g śmietany kremówki 30%

pokruszone płatki migdałowe


Należy zacząć od ganache z mlecznej czekolady. Mleko oraz śmietankę umieścić w rondlu i podgrzać na średnim ogniu. W misce umieścić posiekaną czekoladę, wlać do niej gorącą mieszankę śmietanowo-mleczną. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gdy całość będzie gładka, przelać do kieliszków i ostudzić do temperatury pokojowe, a następnie aby zgęstniało wstawić do lodówki.
Następnie przygotować mus z białej czekolady. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Połowę ilości śmietanki umieścić w rondlu i podgrzać. Do śmietany dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Do posiekanej białej czekolady wlać śmietanę z żelatyną. Wymieszać dokładnie i odstawić do osiągnięcia pokojowej temperatury. W misce ubić resztę śmietany i wymieszać ją delikatnie z masą czekoladową. Na zastygniętym ganache z mlecznej czekolady zrobić warstwę z pokruszonych płatków migdałowych na które następnie wylać mus z białej czekolady.
Na koniec zrobić mus z gorzkiej czekolady. W garnku podgrzać na średnim ogniu mleko. W misce utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem. Mieszając, dodać powoli masę jajeczną do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień do małego. Gdy masa zacznie gęstnieć i powoli spływać z łyżki, lecz nie gotować się, dodać do niej posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać. Odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Tak jak w przypadku musu z białej czekolady, ubić śmietankę i delikatnie połączyć z musem z gorzkiej czekolady. Przełożyć do kieliszków tworząc trzecią warstwę. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!!!

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: