


CZEKOLADOWE BROWNIE (przepis Anny Starmach) 280 g masła
250 g gorzkiej czekolady 240 g drobnego cukru 80 g mąki 100 ml wody 1 garść orzechów włoskich 1 garść migdałów 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka szczypta soli Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: