Więcej zszywek z tablicy

Święta

27 dni!
20 dni!
4 dni!
44 dni!
Słodkie sanki jako miły upo...
...
....
Kartki świąteczne, bombki z...
MUFFINKI PIERNIKOWE
z cynam...
Sprawdzony przepis na piern...
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:

Skł...
CZEKOLADOWE PIERNICZKI

Skł...
Dziś proste pierniczki lukr...
W tym roku ja robię ozdoby ...
Świąteczna dekoracja domu
pomysł na:
prezent dla miło...
Termoforki, bo każdy potrze...
♥ ♥ ♥
***
list do Mikołaja
35. Urocze reniferki
choineczka z piórek, dostęp...
Jest taki dzień tylko jeden...
mmm
świąteczny salon
Boski pierniczek :)
Blair10

Blair10 od ciasteczko99

Dodane 14.12 o 22:27
Obserwuj
CZEKOLADOWE PIERNICZKI

Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.
W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.
Wystudzone pierniczki udekorować.
Lukier do ozdoby - jest to lukier białkowy. Oczy reniferków są wykonane z lukru z kroplą roztopio...

CZEKOLADOWE PIERNICZKI


Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.
W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.
Wystudzone pierniczki udekorować.
Lukier do ozdoby - jest to lukier białkowy. Oczy reniferków są wykonane z lukru z kroplą roztopio...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pyszności Pomysły Żarcie Smakołyki :) +21 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: