Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Placek po węgiersku z gulas...
Zapiekanka makaronowa z kur...
Ferrero Rocher
Idealny podwieczorek. Racuc...
Placki ziemniaczane nadziew...
Zapiekane ziemniaki.
ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZA...
Pyszna meksykańska zupa ser...
Zapiekanka makaronowa ze sz...
Arbuzowe różdżki
Roladki schabowe z szynką i...
Kruche ciasto z rabarbarem ...
Napoleonka na herbatnikach
...
CIASTO KINDER SCHOKO BONS (...
pizza domowej roboty. ideal...
Sernik bananowy na spodzie ...
Sernik Biały Rosjanin z mus...
Czekoladowy mus z Baileys

...
Piersi kurczaka w sosie jog...
Ciasto najprostsze pod słoń...
Delikatnie cytrynowa babka....
tosty francuskie na słono ,...
Najlepszy, sprawdzony przep...
Budyniowiec czyli najprosts...
Sernik z jogurtów greckich....
Mini quesadillas czyli tort...
kaskis

kaskis od Klaudyna95

Dodane 13.12 o 12:52
Obserwuj
Czekoladowy mus z Baileys


Baileys .... Mój ukochany likier. W kategorii słodkich alkoholi absolutny numer jeden. Jego istnienie jest powodem poważnego zagrożenia alkoholizmem w moim przypadku. ;) Smak boski, najlepsze co kulinarnie ma do zaoferowania Irlandia.Proponuję dzisiaj mus czekoladowy dla dorosłych na bazie Baileys. Boski irlandzki likier jest w nim wyraźnie wyczuwalny. Nie zamieniajcie czekolady na gorzką, mleczna wydobywa z Baileys niewiarygodnie łagodne i subtelne nuty smakowe. Tak sobie myślę, że można by podać ten mus z owocami. Wydaje mi się, że dobrze komponowałyby się tutaj cytrusy czy ananasy. Niezłe byłyby też chyba maliny lub wiśnie w syropie. U nas w domu nie udało się tych zestawów smakowych przetestować. Mus zniknął jak sen złoty, w postaci czystej, bez żadnych dodatków. Po prostu w mgnieniu oka. ;)

Składniki: 200 g mlecznej czekolady
40 g masła
2 jajka
3 łyżki likieru Bailey's
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
szczypta soli

Czekoladę razem z masłem roztapiamy na parze lub w mikrofalówce. Żółtka lekko roztrzepujemy. Ostudzoną czekoladę dodajemy łyżkami do żółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Na koniec dodajemy po łyżce likier Bailey's za każdym razem dobrze ubijając. Gdyby masa się warzyła nie przejmujemy się tylko nadal ubijając podgrzewamy ją na parze, aż ponownie stanie się gładka i lśniąca.

Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej łyżkami masę czekoladową ciągle ubijając. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem i łączymy delikatnie z musem. Rozkładamy do kompotierek i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum kilka godzin. Przed podaniem można ozdobić migdałami i wiórkami czekolady. Smacznego! :)

Czekoladowy mus z Baileys



Baileys .... Mój ukochany likier. W kategorii słodkich alkoholi absolutny numer jeden. Jego istnienie jest powodem poważnego zagrożenia alkoholizmem w moim przypadku. ;) Smak boski, najlepsze co kulinarnie ma do zaoferowania Irlandia.Proponuję dzisiaj mus czekoladowy dla dorosłych na bazie Baileys. Boski irlandzki likier jest w nim wyraźnie wyczuwalny. Nie zamieniajcie czekolady na gorzką, mleczna wydobywa z Baileys niewiarygodnie łagodne i subtelne nuty smakowe. Tak sobie myślę, że można by podać ten mus z owocami. Wydaje mi się, że dobrze komponowałyby się tutaj cytrusy czy ananasy. Niezłe byłyby też chyba maliny lub wiśnie w syropie. U nas w domu nie udało się tych zestawów smakowych przetestować. Mus zniknął jak sen złoty, w postaci czystej, bez żadnych dodatków. Po prostu w mgnieniu oka. ;)

Składniki: 200 g mlecznej czekolady
40 g masła
2 jajka
3 łyżki likieru Bailey's
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
szczypta soli

Czekoladę razem z masłem roztapiamy na parze lub w mikrofalówce. Żółtka lekko roztrzepujemy. Ostudzoną czekoladę dodajemy łyżkami do żółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Na koniec dodajemy po łyżce likier Bailey's za każdym razem dobrze ubijając. Gdyby masa się warzyła nie przejmujemy się tylko nadal ubijając podgrzewamy ją na parze, aż ponownie stanie się gładka i lśniąca.

Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej łyżkami masę czekoladową ciągle ubijając. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem i łączymy delikatnie z musem. Rozkładamy do kompotierek i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum kilka godzin. Przed podaniem można ozdobić migdałami i wiórkami czekolady. Smacznego! :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły ciasta pomysły Kuchniaa : ) +176 innych
Zgłoś naruszenie

Ru_dzia69

czy wyjdzie mi to jeśli nie dodam alkoholu?

3  |  13.12 o 23:10  

kasiuniabe

baileys wolę wypić sam

 |  1 11.12 o 9:45   Pokaż odpowiedzi

lenka_star

mniam

 |  10.12 o 16:36  

Fashionistka022

ktoś robił? jakie efekty ?;)

 |  8.12 o 14:42   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: