kawka1

kawka1

Dodane 16.03 o 17:03
Obserwuj
Czekoladowy Napoleon

ciasto:
    200 g miękkiego masła
    200 g śmietany 18%
    380 g mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

masa
    400 g śmietanki 36%
    100 g gorzkiej czekolady
    380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki)
    4 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    65 g wody
    1 łyżka likieru (użyłam Amaretto)

polewa
    100 g nutelli (ok.2 łyżek)
    50 ml śmietanki 30%
    1 łyżka masła

CiastoMasa

Żółtka umieścić w garnuszku. Dodać wodę i wymieszać trzepaczką rózgową, by mieszanina miała jednolitą konsystencję. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek ustawić na ogniu i cały czas mieszając zacząć podgrzewać masę. Gdy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia (należy uważać, by nie doprowadzić do wrzenia, bo zamiast masy otrzymamy jajecznicę. Garnek zdejmujemy z ognia natychmiast gdy masa zgęstnieje). Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać trzepaczką do jej rozpuszczenia. Następnie ustawić mikser na najwyższe obroty i ubijać masę do całkowitego jej wystudzenia (u mnie trwało to 8 minut). Garnek z masa przykryć i wstawić do lodówki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać do wystygniętej masy (powinna wyglądać teraz jak czekoladowy mus) i delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitego, aksamitnego kremu. Na koniec dodać alkohol.

Polewa:

Składniki na polewę podgrzać i dobrze wymieszać.

Na każdy placek nakładać 3-4 łyżki kremu. Rozsmarować i przykryć kolejnym płatem ciasta. Na ostatnim placku rozsmarować gęstniejącą polewę.

Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Według mnie ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach (kolejnego dnia nie przechowywałam już w lodówce).
Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać śmietanę a następnie kakao i jajko. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z solą. Sodę rozpuścić w soku z cytryny i natychmiast dodać do ciasta. Gdy mieszanina zrobi się bardzo gęsta, wyrabiane dokończyć ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce.
Przygotować 12 kawałków papieru do pieczenia. Na każdym odrysować prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 12 równych kawałków. Kłaść kawałek ciasta na papierze i cieniutko rozwałkować (w czasie, gdy rozwałkowujemy ciasto, pozostałe kawałki przechowywać w lo...

Czekoladowy Napoleon


ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g śmietany 18%
380 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżka kakao

masa
400 g śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady
380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki)
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
65 g wody
1 łyżka likieru (użyłam Amaretto)

polewa
100 g nutelli (ok.2 łyżek)
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła

CiastoMasa

Żółtka umieścić w garnuszku. Dodać wodę i wymieszać trzepaczką rózgową, by mieszanina miała jednolitą konsystencję. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek ustawić na ogniu i cały czas mieszając zacząć podgrzewać masę. Gdy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia (należy uważać, by nie doprowadzić do wrzenia, bo zamiast masy otrzymamy jajecznicę. Garnek zdejmujemy z ognia natychmiast gdy masa zgęstnieje). Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać trzepaczką do jej rozpuszczenia. Następnie ustawić mikser na najwyższe obroty i ubijać masę do całkowitego jej wystudzenia (u mnie trwało to 8 minut). Garnek z masa przykryć i wstawić do lodówki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać do wystygniętej masy (powinna wyglądać teraz jak czekoladowy mus) i delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitego, aksamitnego kremu. Na koniec dodać alkohol.

Polewa:

Składniki na polewę podgrzać i dobrze wymieszać.

Na każdy placek nakładać 3-4 łyżki kremu. Rozsmarować i przykryć kolejnym płatem ciasta. Na ostatnim placku rozsmarować gęstniejącą polewę.

Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Według mnie ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach (kolejnego dnia nie przechowywałam już w lodówce).
Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać śmietanę a następnie kakao i jajko. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z solą. Sodę rozpuścić w soku z cytryny i natychmiast dodać do ciasta. Gdy mieszanina zrobi się bardzo gęsta, wyrabiane dokończyć ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce.
Przygotować 12 kawałków papieru do pieczenia. Na każdym odrysować prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 12 równych kawałków. Kłaść kawałek ciasta na papierze i cieniutko rozwałkować (w czasie, gdy rozwałkowujemy ciasto, pozostałe kawałki przechowywać w lo...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły kuchnia Ulubione Ciasta +39 innych
Zgłoś naruszenie

Katarynka1988

Wygląda pysznie, ale jest chyba strasznie pracochłonne? Ja nigdy nie odważyłam się na robienie ciast i polegam na e-torty.pl/torty-warszawa, bo przeraża mnie to, że tak mało potrzeba, by ciasto się nie udało... Ale to wygląda tak super i znam je z urodzin mojej cioci, że chyba się skuszę na próbę...

 |  30.08 o 21:42  

martoooszka89

Robiłam, jest tak pyszne, że sobie nawet tego nie wyobrażacie

 |  26.03 o 8:54  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: