Czekoladowy tort z wiśniami
biszkopt tradycyjnie z tego przepisu
składniki na masę
mały słoik wiśni
500 g mascarpone
2 śmietany kremówki po 250 ml każda
200 g gorzkiej czekolady
cukier puder
30 g masła
do dekoracji
wiśnie (16 sztuk)
wiórki czekoladowe
wykonanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki.
Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy.
W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady.
Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady.
100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu..
Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory z kremu, układamy wiśnie, a środek posypujemy wiórkami czekolady.
Tort przechowujemy w lodówce. mniam <3
Użytkownicy także przypinają:
Anemonka
Na jakich wymiarów tortownicę jest ten przepis? Biszkopt biały czy z dodatkiem kakao został tu użyty?