Więcej zszywek ze źródła

www.knurr.pl

sos do spaghetti domowej ro... Szybkie ciasto z jabłkami
P... Błyskawiczna, zdrowa i bard... Pełen witamin, wzmacnia odp... Sałatka z boczkiem, jajkiem... Leniwiec 
Szybkie ciasto dl... Ekspresowa! Kolorowa sałatk... Przepyszne, soczyste, posma... Świeża lekka sałatka z pysz...
kawka1

kawka1

Dodane 5.10 o 19:16 z

www.knurr.pl

Obserwuj

Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia



herbatniki kakaowe ok. 250g
0,5 l śmietanki 30%
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki wrzątku
1 kg wiśni drylowanych
5 łyżek stołowych cukru
2 galaretki wiśniowe
starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
forma: 24x24 cm


Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.

2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.

4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.

5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.

6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.

7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
antena77

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY