Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Czosnkowe mini bagietki


Zaczyn:

180g mąki pszennej (około szklanki)
10g mąki żytniej (łyżka)
1 łyżeczka suszonych drożdży(4g lub 8g świeżych)
3/4 szklanki (200g) letniej wody

Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate.


Ciasto właściwe:

360g( 2 i 3/4) szklanki mąki pszennej
10g (1 i 1/4 łyżeczki) soli
łyżka mąki żytniej
180g wody(3/4szklanki)
plus cały zaczyn

Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki.


Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.)

W między czasie przygotować masło czosnkowe:

1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
6 łyżek masła
3 ząbki czosnku
ewentualnie sól, jeśli masło nie jest słone.

Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki.


Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.


Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego.

Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia Pomysły kuchnia omnomnom +55 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: