MW123

MW123 od anusiek20

Dodane 28.04 o 22:47
Obserwuj
Delicja makowa
Składniki (forma ok. 20 cm na 25 cm)
Biszkopt

4 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ucierając, aż masa będzie błyszcząca. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku po każdym miksując chwilkę. Na koniec dodajemy wymieszane mąki oraz mak. Całość chwilkę na najmniejszych obrotach miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej wraz z bokami papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po wyjęciu studzimy i nie odrywamy papieru od brzegów ciasta, dzięki temu masa nie wypłynie poza biszkopt
Masa kawowa

250 g mascarpone
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozrobiona w 4 łyżkach wody gorącej
1,5 łyżki żelatyny
400 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru


Do przygotowanej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie w garnuszku podgrzewamy, aż masa stanie się jednolita (dodajemy ok. 2 łyżki wody do tej masy). Nie możemy doprowadzić do zagotowania żelatyny. Gdy się całkowicie rozpuści, odstawiamy do ostudzenia (jeśli w trakcie przygotowania masy śmietanowej żelatyna zestali się, należy ją ponownie podgrzać i lekko ostudzić przed dodaniem do masy śmietanowej).
W tym czasie przygotowujemy masę. Do miski wkładamy 200 ml kremówki i serek. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita. Dodajemy ostudzoną żelatynę cienkim strumykiem cały czas miksując, aż składniki się połączą. 
W osobnej misce ubijamy z cukrem pudrem pozostałe 200 ml kremówki na bitą śmietanę. Mieszamy delikatnie z masą kawową. 
Ostudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny i wodą. Na biszkopt wykładamy lekko podgrzane wiśnie, a na to wylewamy masę kawową. Odstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia, tak aby można było nałożyć polewę.
Polewa

100 g gorzkiej czekolady
130 ml śmietany kremówki 30%

Kremówkę zagotowujemy, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewę wylewamy na masę kawową i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz.

Dodatki

słoiczek dżemu wiśniowego lekko podgrzanego
sok z 1 cytryny połączony z 3 łyżkami gorącej wody do nasączenia

Delicja makowa

Składniki (forma ok. 20 cm na 25 cm)
Biszkopt

4 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ucierając, aż masa będzie błyszcząca. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku po każdym miksując chwilkę. Na koniec dodajemy wymieszane mąki oraz mak. Całość chwilkę na najmniejszych obrotach miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej wraz z bokami papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po wyjęciu studzimy i nie odrywamy papieru od brzegów ciasta, dzięki temu masa nie wypłynie poza biszkopt
Masa kawowa

250 g mascarpone
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozrobiona w 4 łyżkach wody gorącej
1,5 łyżki żelatyny
400 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru


Do przygotowanej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie w garnuszku podgrzewamy, aż masa stanie się jednolita (dodajemy ok. 2 łyżki wody do tej masy). Nie możemy doprowadzić do zagotowania żelatyny. Gdy się całkowicie rozpuści, odstawiamy do ostudzenia (jeśli w trakcie przygotowania masy śmietanowej żelatyna zestali się, należy ją ponownie podgrzać i lekko ostudzić przed dodaniem do masy śmietanowej).
W tym czasie przygotowujemy masę. Do miski wkładamy 200 ml kremówki i serek. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita. Dodajemy ostudzoną żelatynę cienkim strumykiem cały czas miksując, aż składniki się połączą.
W osobnej misce ubijamy z cukrem pudrem pozostałe 200 ml kremówki na bitą śmietanę. Mieszamy delikatnie z masą kawową.
Ostudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny i wodą. Na biszkopt wykładamy lekko podgrzane wiśnie, a na to wylewamy masę kawową. Odstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia, tak aby można było nałożyć polewę.
Polewa

100 g gorzkiej czekolady
130 ml śmietany kremówki 30%

Kremówkę zagotowujemy, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewę wylewamy na masę kawową i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz.

Dodatki

słoiczek dżemu wiśniowego lekko podgrzanego
sok z 1 cytryny połączony z 3 łyżkami gorącej wody do nasączenia

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY