Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko <3

mhm. Będą jutro <3
kto lubi?
Ciasto "Truskawkowa ro...
FAWORKI PEŁNOZIARNISTE(ODCH...
A to cudo będę piekła ja 
C...
Kolejny wypiek mojej babci
...
Składniki:
1 margaryna ( u ...
Racuszki śmietankowe


Skła...
PRZEPISY NA WIELKANOC
(prze...
Gniazdka
Ciasto milionera
Sernik jogurtowy "trzy...
Sernik biały michał
Szybko i bez pieczenia. Do ...
Królewskie naleśniki
Biszkoptowe omlety z bitą ś...
Ciasto z kiwi
PIANKA ZEBRA LECIUTKA JAK P...
Jeżynowe lodowe kanapki
Skł...
Ekspresowa rolada.
Przepis ...
Domowa biała czekolada........
Delicja
Uwaga ciasto został...
CIASTO JABŁKOWE Z CYDREM 
S...
Wafle z galaretką
galaretkowiec-prosty i nied...
;//

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Ciastka z kawałkami czekolady Number cake Sernik tiramisu na zimno Truskawkowiec Rogale marcińskie Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w...

Delicja

Uwaga ciasto zostało upieczone w tor o śr23 cm złożone w wysokiej obręczy do tortów 8,5 cm wysokości Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tort użyj lekko większej tort najlepiej o śred 25 cm.
biszkopt
2 duże jajka
100 g drobnego cukru
50 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
szkl o pojemności 250 ml
Wszystkie skł powinny być w tem pok Mąkę przesiać
Białka oddzielić od żółtek ubić na pianę Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier łyżka po łyżce Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając
Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszać przy pomocy szpatułki by skł się połączyły
Tort o śr 23 cm wyłożyć papierem samo dno Delikatnie przełożyć ciasto Piec w tem160 - 170ºC przez ok 20 - 25 mi lub do tzw suchego patyczka
Gorące wyjąć z piekz wysokości około 30 - 40 cm upuścić je w formie na podłogę wystudzić w tem pok
Uwaga boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu
Gal pomarańczowa
2 gal pom każda na 500 ml wody
2 duże pomarańcze
Gal przyg według inst na op zużywając 750 ml wody Wystudzić schłodzić do lekkiego stężenia nie powinny być płynne ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt
Pomarańcze obrać podzielić na cząstki obrać z najmniejszych błonek
Biszkopt przenieść na paterę zapiąć w wysokiej obrdo tortów Na biszkopt wyłożyć tężejącą gal powkładać w nią cząstki pomarańczy Włożyć do lodówki
mus czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej
1 łyżka likieru pomarańczowego
3 łyżki soku z pomarańczy
30 g masła w tem pok
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g drobnego cukru
100 ml śmietany 36% schłodzonej
W garnuszku umieścić czekoladę alkohol masło sok rozpuścić w kąpieli wodnej aż będzie gładka błyszcząca Zostawić do przestudzenia
kiedy masa czekoladowa stygnie ubić na sztywno białka dodając drobny cukier łyżka po łyżce Powinna powstać sztywna piana
Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka wymieszać rózgą połączenia Dodać połowę piany z ubitych białek dla rozluźnienia konsystencji delikatnie wymieszać
W kolejnej miseczce ubić śmietanę na sztywno Ubitą dodać do masy czekoladowej delikatnie wymieszać Na koniec dodać resztę ubitych białek równie delikatnie wymieszać
Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą gal wyrównać Schłodzić przez 12 godzin w lodówce całą noc
Kolejnego dnia przed podaniem oprószyć delikatnie kakao
Przechowywać w lodówce.
Uwaga poncz do biszkoptu nie jest koniecznością ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy by nie był zbyt suchy

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Jedzenie kuchnia Desery +28 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: