Więcej zszywek z tablicy

Desery

Sorbet malinowy

Składniki ...
Mleczna kanapka 

biszkopt:...
Składniki( na 4 poracje):

...
Piankowy deser z galaretki
...
Granita miętowa

300 ml moc...
Jabłkowe galaretki w cukrze...
milkshake czekoladowo-wiśni...
kakaowe babeczki z kremem o...
milkshake z melonem i marsh...
babeczki kokosowe
ciasto (o...
deser kawowy
spód:
1 łyżka ...
mus z mango z bratkami
skła...
lody miętowe bez maszynki
s...
lody jagodowe
składniki:
30...
Cookies and cream pudding –...
Deser bananowy
Na 3 porcje ...
I warstwa:
8 ciasteczek Ore...
Brownie parfait
Na 4 słoicz...
Lody brzoskwiniowe z miodem...
Lody Pina Colada
Na ok. 0,6...
Smoothie brzoskwiniowe
Na d...
Shake cookies and cream (z ...
Shake Snickers

Kto lubi Sn...
Shake z masłem orzechowym i...
Lody melonowe
Składniki: 
1...
Lody Kinder bueno
Składniki...

Więcej zszywek ze źródła

www.krainasosny.pl

Kraina Sosny: millefeuille ... kruche babeczki z truskawka... entremet marakuja kokos
spó... Świateczna kawa Mazurek różany. CIASTO DYNIOWE
 składniki:
... torcik składniki:
300 ml jogurtu n... czekoladowa z wiśniami
 cia...
Canis

Canis

Dodane 28.08 o 15:00 z

www.krainasosny.pl

Obserwuj

deser kawowy

spód:
1 łyżka masła
kilka herbatników*
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym.

* ja użyłem biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całością


masa
2 białka
40 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżki zimnej wody
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wrzątku

Dwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

galaretka:
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki cukru

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkami.

Polubili: K716 Tasia0504
Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta kuchnia Mój styl przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY