Deser Winogronowy
Składniki na 6 porcji:
400 g sera trzykrotnie zmielonego
175 ml śmietanki 36%
5 czubatych łyżek cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
20 g żelatyny (2 płaskie łyżki)
4 łyżki zimnej wody
125 ml wina marsala
kiść winogron
pół szklanki rodzynek
1 galaretka winogronowa (opcjonalnie inna zielona)
Wykonanie
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 10 minut. Wino podgrzać, wlać do żelatyny i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić elektrycznym mikserem na niezbyt sztywny krem.
Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę z winem. Ostudzić.
Rodzynki zalać wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Galaretkę rozpuścić w w 3/4 ilości zalecanego płynu (zwykle 375 ml). Ostudzić.
Winogrona umyć, osuszyć, jeśli są duże, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie 6 szklanek o pojemności około 300 ml. Zalać masą serową, gdy ta znacznie już tężeć. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylać ją na wierz sera udekorowanego rodzynkami. Schłodzić.
Użytkownicy także przypinają:
zszywkaaa
super
anusiek20
Od razu mi się świeczki w oczach zapaliły ^^ ;D