Więcej zszywek z tablicy

słodkości

ciastka cytrynowe
fit guziczki
Zdrowsze Ciastka z Galaretk...
Ciasto marchewkowe z mascar...
Ekspresowe ciasto które prz...
CIASTO CZEKOLADOWO - POMARA...
Składniki na 5 sztuk:

70 g...
mojewypieki
slonecznikowiec
Sernik cynamonowy
Ciasto z musem czekoladowym...
Lody borówkowo-bananowe
Fenomenalne ciasto ucierane...
pomarańczowe muffinki
Marchewkowe
BABECZKI Z PIANKOWYMI KAPEL...
BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREM...
BABECZKI WIOSENNE I WIELKAN...
DIABELSKIE BABECZKI
czekola...
Jak zrobić babeczki panda?
...
mufinki
MUFINKI OREO :) 

kładniki:...
Tarta MilkyWay
Biszkopt z kremem i musem t...
TORT CZEKOLADOWY Z TRUFLAMI...
TORT BROWNIE Z MASŁEM ORZEC...
Kruche ciasteczka korzenne
...
dorka84

dorka84

Dodane 1.03 o 14:13
Obserwuj
DIABELSKIE BABECZKI
czekoladowe z chilli

mojewypieki/przepis/diabelskie-babeczki

Składniki na około 8 babeczek:

100 g masła
80 g gorzkiej czekolady 70%
2 jajka
130 g jasnego brązowego cukru np. muscovado
75 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
0,5 - 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.

Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, chilli; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

/uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej chilli, wedle smaku/

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wykładać do nich ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.

Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem z serka kremowego:

170 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
200 g serka kremowego typu philadelphia
barwnik spożywczy czerwony i czarny w żelu (ilość wedle uznania, do uzyskania zadowalającego koloru; użyłam barwników w żelu;Wilton red - red oraz black)
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki (do odłożonych kilku łyżek kremu dodajemy barwnik czarny, do reszty - czerwony). Schłodzić przez 30 - 45 minut.

Krem czerwony przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki. Z czarnego kremu i wymieniając tylkę na małą okrągłą zrobić rogi (Wilton 12) oraz ogon lub widły (Wilton 4).

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

DIABELSKIE BABECZKI

czekoladowe z chilli

mojewypieki/przepis/diabelskie-babeczki

Składniki na około 8 babeczek:

100 g masła
80 g gorzkiej czekolady 70%
2 jajka
130 g jasnego brązowego cukru np. muscovado
75 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
0,5 - 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.

Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, chilli; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

/uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej chilli, wedle smaku/

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wykładać do nich ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.

Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem z serka kremowego:

170 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
200 g serka kremowego typu philadelphia
barwnik spożywczy czerwony i czarny w żelu (ilość wedle uznania, do uzyskania zadowalającego koloru; użyłam barwników w żelu;Wilton red - red oraz black)
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki (do odłożonych kilku łyżek kremu dodajemy barwnik czarny, do reszty - czerwony). Schłodzić przez 30 - 45 minut.

Krem czerwony przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki. Z czarnego kremu i wymieniając tylkę na małą okrągłą zrobić rogi (Wilton 12) oraz ogon lub widły (Wilton 4).

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły Pomysły ciasta i ciasteczka Ciasta +6 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: