dietetyczne ciasto czekoladowe
Składniki na keksówkę lub małą formę*:
Czerwona fasola konserwowa - 2 puszki
Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki
Dojrzałe banany - 2 sztuki
Suszone daktyle - 50g
Kakao - 4 łyżki
Jaja - 3 sztuki
Soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
*Ja użyłam małej formy dlatego ciasto nie było zbyt wysokie. Rozmiary formy to 25 cm długości, 21 cm szerokości i 6,5 cm wysokości.
Sposób przygotowania:
Fasolę odsącz i dokładnie opłucz na sitku.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Fasolę, daktyle i banany przepuść przez maszynkę do mielenia (na jak najmniejszych oczkach) lub ewentualnie zmiksuj blenderem (ale to potrwa zdecydowanie dłużej). Ma powstać gładkie i jednolite puree.
Do masy dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, jaja oraz sodę oczyszczoną.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez 50 minut.
Ja ciasto przełożyłam domowym dżemem jagodowym co fajnie przełamało mocny czekoladowy smak.
Wartość odżywcza porcji 1/10 formy:
Energia: 208 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 6 g
Cholesterol: 64,8 mg
Czekoladowe ciasto z fasoli jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.