
DIETETYCZNY ORKISZOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
I GALARETKĄ Z KAKI
(Forma 15x23cm.)
BISZKOPT:
3 jajka
70g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu (+ u mnie stewia)
aromat waniliowy
ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielamy od żółtek, solimy i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy słód i dalej ubijamy przez chwilę. Do naczyńka, w którym pozostawiliśmy żółtka, wlewamy odrobinę wrzącej wody (łyżkę)i energicznie mieszamy, po czym dodajemy stopniowo do białek i ubijamy do połączenia się składników. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy aromat. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 25-30min. Studzimy.
KREM:
250g chudego sera mielonego
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu (+ u mnie stewia)
czubata łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
aromat śmietankowy
Żelatynę mieszamy w wodzie do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy. Mieszamy pozostałe składniki, dodajemy przestudzoną żelatynę i wkładamy do lodówki, by zaczęła tężeć.
GALARETKA:
300g dojrzałego kaki
czubata łyżeczka żelatyny + wrząca woda do rozpuszczenia
Żelatynę mieszamy w wodzie do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Kaki obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wkładamy do lodówki, by galaretka trochę stężała.
Formę obkładamy folią aluminiową, umieszczamy w niej biszkopt. Następnie rozsmarowujemy na nim tężejący krem, a na krem tężejącą galatetkę. Wkładamy do lodówki na ok 1-1,5 godziny. Smacznego!
Całe ciasto ma ok. 1160 kcal.
Polubili:
Fit_Girls
ostatni_elf
przepis super, muszę wypróbować :D
Zabciiia
ja on tam znowu dietetyczny.
Użytkownicy także przypinają:
47
1
108
Niskokaloryczne ciasto budyniowe – 12 porcji po...
proporczyk ooo mniam mniam muszę zrobić ! :) dzięki za przepis
Zaloguj się, aby dodać komentarz.