DIETETYCZNY SERNIK BANANOWY
Kolejna odsłona!
Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych postanowiłam po raz kolejny upiec sernik.
Oczywiście w wersji dietetycznej :)
Składniki:
Spód:
2 łyżki płatków żytnich
2 łyżki otrębów żytnich
6 łyżek otrębów pszennych
1 łyżeczka stevi
mały jogurt naturalny
Masa:
500g sera twarogowego (użyłam Emilki)
2 łyżki miodu
1 dojrzały banan
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
skórka z pomarańczy
Dodatki:
orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zmiksować razem i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 175 stopniach.
Następnie twaróg wraz z miodem i bananem zmiksować na na gładką, aksamitną masę.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej ze skórką pomarańczową i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cynamonu i dodać do masy, powoli mieszając.
Całą masę wyłożyć na "podpieczony" spód i piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwi od piekarnika i odczekać pół godziny przed wyjęciem ciasta (aby nie opadło).
Ostudzony sernik udekorować ulubionymi dodatkami. Ja oczywiście użyłam ulubionych orzeszków nerkowca ;)
Sernik pomimo wykonania w dietetycznej wersji, ma słodki, lekko bananowy smak.
Ponadto jest bardzo puszysty, wręcz rozpływa się w ustach!
Na pewno upiekę go po raz kolejny lekko modyfikując dodatki :)
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
10
1
8
KOTLECIKI Z KASZY KUSKUS czyli zdrowy i wegetar...
ms3 ciekawie to wygląda :-) wypróbuję w przyszłym tygodniu :-)