
Dlaczego w codziennej diecie nie może zabraknąć węglowodanów?
Proporcje składników odżywczych w diecie
Zdrowa dieta to jadłospis odpowiednio zbilansowany pod względem dwóch głównych kryteriów: kaloryczności oraz proporcji składników odżywczych. Kaloryczność diety to inaczej suma kalorii ze wszystkich posiłków, jakie spożywasz w ciągu dnia. Jeśli chcesz utrzymać prawidłową masę ciała, kaloryczność diety powinna w całości pokrywać Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć źródeł niezbędnych składników odżywczych, czyli białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. To dzięki nim organizm może prawidłowo funkcjonować.
Proporcje składników odżywczych w diecie zdrowego, dorosłego człowieka wyglądają następująco:
- białko - 10-20% energii z diety (dla osób starszych 15-20%),
- tłuszcze - 20-35%,
- węglowodany - 45-65%,
- oraz witaminy i składniki mineralne według norm dla danej grupy wiekowej.
Funkcje węglowodanów
Podaż na poziomie od 45 do 65% energii z diety czyni węglowodany kluczowym składnikiem odżywczym. Węglowodany (zwane inaczej cukrami) są podstawowym źródłem energii, przede wszystkim dla mózgu. W postaci glikogenu organizm magazynuje je w mięśniach i wykorzystuje w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Poza tym węglowodany wchodzą w skład struktur komórkowych oraz kwasów DNA i RNA.
Główny podział węglowodanów i ich źródła w diecie
Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Węglowodany proste to inaczej monosacharydy, takie jak glukoza i fruktoza. W grupie węglowodanów złożonych znajdują się dwucukry i wielocukry, czyli między innymi sacharoza, pektyny, skrobia, laktoza i gumy.
Źródłem węglowodanów prostych są między innymi słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski, wyroby z białej mąki, dosładzany nabiał, żywność wysoko przetworzona oraz słodkie napoje. Z kolei węglowodany złożone znajdziesz głównie w produktach zbożowych (gruboziarniste kasze, razowe makarony, niełuskany ryż), owocach, warzywach, orzechach i nasionach roślin strączkowych.
Zdrowa dieta powinna bazować na węglowodanach złożonych, które wolniej się trawią, dzięki czemu zaspokajają głód i dostarczają organizmowi energii na długi czas.
Dieta niskowęglowodanowa - czy warto?
Diety niskowęglowodanowe cieszą się ostatnio dużą popularnością. Ich twórcy przekonują, że główną przyczyną problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała jest wysoka podaż węglowodanów. Najbardziej restrykcyjny wariant diety niskowęglowodanowej ogranicza podaż cukrów do poziomu 4-10% energii z diety. Taki jadłospis, stosowany przez dłuższy czas, powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Należą do nich: ciągłe zmęczenie, zaburzenia koncentracji, zaparcia, problemy z tarczycą i większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Więcej informacji na temat kontrowersji i rodzajów diety niskowęglowodanowej znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-low-carb-na-czym-polega-dieta-niskoweglowodanowa/.
Artykuł sponsorowany