Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...
kawka1

kawka1

Dodane 27.04 o 21:58
Obserwuj
Domowa biała czekolada z kawą i orzechami

Składniki:

200g masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka


Na małym ogniu rozpuszczamy masło, śmietanę, cukier i wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!) mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać orzechy i również wymieszać.
Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :) Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :) Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g

Domowa biała czekolada z kawą i orzechami


Składniki:

200g masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka


Na małym ogniu rozpuszczamy masło, śmietanę, cukier i wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!) mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać orzechy i również wymieszać.
Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :) Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :) Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY