Domowa kuchnia Aniki: Golonka w piwie po bawarsku
Golonka w piwie po bawarsku Rewelacyjna golonka po bawarsku. Palce lizać! Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich panów! Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. A podana z zasmażaną kapustą kiszoną, musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. Zdecydowaną większość golonki, czyli 3,5 sztuki wpałaszowali panowie, ja podelektowałam się połową nóżki z dodatkiem kapusty zasmażanej z ziołami. Niektórzy zjadają golonkę wraz z jej chrupiącą skórką, inni jej nie jedzą, więc niedojedzonymi częściami nacieszył się jeszcze nasz pies! Mimo, że posiada różne karmy i psie przysmaki, to i tak najbardziej smakuje mu to, co jest mu dane z "pańskiego" stołu:). Chyba wszystkie czworonogi tak mają, więc i mój nie odbiega tutaj od ogółu. Tak więc goloneczka, mimo rozmiarów, zniknęła w jedno popołudnie, ale było też na nią 5ciu amatorów i to w zdecydowanej przewadze męskiej. Golonka pyszna! Mięso doskonałe, mięciutkie i odchodzące od kości. W dobrze upieczonej golonce mięso ma właśnie odchodzić od kości. Ale żeby golonka wyglądała, tak jak na zdjęciu, i smakowała, tak jak smakowała, to należy ją przyrządzić w następujący sposób: Składniki: 4 golonki tylne 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 butelka ciemnego piwa ( ja daję piwo typu Porter ) 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku pół łyżki mielonego kminku pół łyżeczki pieprzu mielonego 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól Sposób przygotowania: Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy ( ja do mojego dużego garnka dałam dwie łyżki soli, ale golonka po wyjęciu wcale nie była słona, ale gar był na prawdę duży i golonki się w nim nie "gniotły" ). Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy, a następnie delikatnie nacinamy skórkę w szachownicę ( należy uważać, aby po zbyt głębokim nacięciu nie odpadła, bo jest już bardzo delikatna i miękka, ) Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą ( odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy ) Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym ( moje w sam raz na 4 duże bolonki ), polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą spod golonek ( ja polewałam go w sumie 3 razy co 20 minut ) Po
Użytkownicy także przypinają:
1
1
0
Jak zrobić lody
krn78 Pomijając ilości i, ewentualnie, proporcje, nie znam przepisu na smaczniejsze lody.