Więcej zszywek z tablicy

Wypieki :)

CIASTECZKA DROZDZOWE Z JABL...
Przepis zaczerpnięty ze Zło...
fajne
Domowe Bounty – tylko 3 skł...
Biszkopt pieczony według te...
Tort , ozdoby
Ciasto jogurtowe z powidłam...
"Prince - Polo"

...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojadelicja.pl

Rodzynkowiec - ciasto z rod... Pyszny shake czekoladowy - ... Drożdżówki z borówkami, czy... Drożdżówki z borówkami, czy... Fit śniadanie, czyli domowe... Proste ciasto z truskawkami... Proste ciasto z truskawkami... Fantastyczne domowe pączki ... ZDROWY DESER. Czekoladowy k...
aganek

aganek od Yzalbe

Dodane 17.09 o 9:52 z

www.mojadelicja.pl

Obserwuj

Domowe Bounty – tylko 3 składniki


Składniki:

(ok 10 batoników)

-200g wiórków kokosowych
-Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (autorka kupiła puszkę 533g – do tej ilości wiórków wykorzystała ok 1/3 puszki)
-2 tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać wiórki kokosowe.
Wlać mleko i mieszać ręką tak długo, aż zacznie się lekko lepić, a formowane kształty nie będą się rozpadać.
Uformować wałeczki – ugniatając dokładnie masę, żeby była jak najbardziej zbita.

Odstawić.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną (w szerokim rondlu wlać wodę do wysokości 1/4 lub 1/3. Zagotować. Na rondel położyć albo drugi rondelek mniejszy albo miskę żaroodporną. Naczynie z czekoladą nie powinno dotykać tafli wody. Zmniejszyć ogień do minimum. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do SUCHEGO małego rondelka/miski. Para wodna pod nim będzie powoli rozpuszczać czekoladę. Należy uważać, aby nie dostała się kropelka wody. Inaczej czekolada momentalnie zamieni się w kakao :) Gdyby tak się stało – nie wyrzuć tylko dolewać mleka w takiej ilości, aż to kakao zacznie się rozpuszczać a czekolada zacznie odzyskiwać płynną konsystencję).

Rozprowadzić roztopioną czekoladę po kokosowych batonikach.
Odstawić, aż czekolada stwardnieje.
Najlepsze są drugiego dnia.

Wskazówki:

Wg mnie najlepsza jest czekolada mleczna niczym nie rozcieńczana. Co prawda gorzej się ją rozprowadza i batoniki nie są idealnie gładkie, ale wówczas najbardziej wyglądem są zbliżone do oryginalnych Bounty (górny rząd na zdjęciu)
Aczkolwiek zrobiłam też wersje z pomieszaniem czekolady mlecznej z gorzką i rozcieńczoną A) odrobiną mleka oraz B) odrobiną mleka i odrobiną alkoholu – np. Amaretto (batoniki w dolnym rzędzie na).

Wersja A) z samym mlekiem sprawia, że polewa jest matowa, a wersja B) z alkoholem sprawia, że polewa Domowych Bounty jest błyszcząca.
Zarówno w wersji A), jak i w wersji B) polewa jest bardziej płynna i łatwiej się ją rozprowadza po batonikach.
Oczywiście możecie polewę rozcieńczyć samym alkoholem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzonko przepisy Jedzonko :D przepisy +51 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: