Czy Ty, jako młody człowiek, żyjący w XXI wieku, potrafisz wyciągnąć z twórczości Jana Kochanowskiego wskazówki jak należy postępować i żyć?


Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Ciasto Fale Dunaju♥ Prosty ...
Domowe lody na herbatnikach...
Ciasto z płatkami owsianymi...
Ciasto Śnieżny puch Składni...
...
Sałatka tortellini z kurcza...
Składniki: - puszka mleka s...
Chatka baby jagi (chatka pu...
Sernik na zimno Oreo 14 cia...
HIT!!!! Najlepsze calzone! ...
tola130

tola130 od adusia3009

Dodane 27.08 o 21:31
Obserwuj
Domowe lody na herbatnikach PROSTE !! Składniki: 100 g herbatników 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (można więcej) 3 łyżki cukru trzcinowego (można dać zwykły, nie lubię słodkich lodów) 3 łyżki mocnego espresso 1 łyżka likieru Baileys (można pominąć) 1 banan (następnym razem dam dwa) Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w dzieży miksera i wymieszać. Dodać cukier i wszystko ubić na dużych obrotach na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać likier i espresso i jeszcze chwilę ubijać. Na końcu łyżką wmieszać banana pokrojonego na niewielkie kawałki. Naczynie żaroodporne lub pudełko do przechowywania żywności wyłożyć folią aluminiową i wylać na nią masę kawową. Wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż stężeje. Następnie wyjąć masę z folią z naczynia, na wierzchu masy ułożyć herbatniki, przyłożyć deskę do krojenia i odwrócić spodem do góry. Zdjąć folię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Docisnąć. Chwilę odczekać, aż masa lekko się stopi na wierzchu i herbatniki się do niej przykleją. Pokroić według herbatników na kostki, obłożyć je folia spożywczą i wstawić do zamrażalki. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i odstawić na chwilę, żeby lody zmiękły.

Domowe lody na herbatnikach PROSTE !

! Składniki: 100 g herbatników 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (można więcej) 3 łyżki cukru trzcinowego (można dać zwykły, nie lubię słodkich lodów) 3 łyżki mocnego espresso 1 łyżka likieru Baileys (można pominąć) 1 banan (następnym razem dam dwa) Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w dzieży miksera i wymieszać. Dodać cukier i wszystko ubić na dużych obrotach na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać likier i espresso i jeszcze chwilę ubijać. Na końcu łyżką wmieszać banana pokrojonego na niewielkie kawałki. Naczynie żaroodporne lub pudełko do przechowywania żywności wyłożyć folią aluminiową i wylać na nią masę kawową. Wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż stężeje. Następnie wyjąć masę z folią z naczynia, na wierzchu masy ułożyć herbatniki, przyłożyć deskę do krojenia i odwrócić spodem do góry. Zdjąć folię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Docisnąć. Chwilę odczekać, aż masa lekko się stopi na wierzchu i herbatniki się do niej przykleją. Pokroić według herbatników na kostki, obłożyć je folia spożywczą i wstawić do zamrażalki. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i odstawić na chwilę, żeby lody zmiękły.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: