Motyw przyjaźni na podstawie lektury "Mały Książe"


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Rogaliki z 3 składników
Ciasteczka owsiane, więcej ...
Ptysie z kremem budyniowo-ś...
Budyniowe naleśniki
Ciasto budyniowo-czkoloadow...
Ciasto dla leniwych
Domowe Drożdżówki: TOP 12 W...
Kojarzycie rollsy z Pizza H...
Szybkie i łatwe w przygotow...
Fit pączki z piekarnika
Frytki z piekarnika 2
Frytki z piekarnika
Krakersik bez pieczenia - l...
Pyszne ciasto *.*
Napoleonka na herbatnikach
Tort z nutellą i truskawkam...
Chrupiące ziemniaki z pieka...
Najprostszy i najlepszy prz...
Brzoskwiniotka – kruche cia...
Domowa nutella z kaszy jagl...
Racuchy budyniowe z jabłkam...
Połączenia składników na zu...
sosy
Zupa serowa przepis
Składni...
SHOT MONTE

Składniki:
1/2 ...
Naleśniki z kaszy jaglanej
...
ma_chere

ma_chere od anita235

Dodane 5.01 o 19:05
Obserwuj

domowe malibu:


- 200 g wiórków kokosowych

- 250 ml spirytusu

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki.

Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały.

domowy advocat:

- 5 żółtek

- 250 g cukru pudru

- 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

- 250 ml spirytusu

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek.

Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;)

domowy baileys:

- puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 0,5 litra wódki

- 0,5 szklanki mleka

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka wrzątku

Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki.

domowa kukułkówka:

- 200 g kukułek

- 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego

- 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

- 250 ml wódki

Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki.

Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się!

Zgłoś naruszenie

skoulikomermigotripa

przepisu na malibu nie polecam, jeśli już to zmodyfikowany, zamiast spirytusu wódka, a wiórki specjalne, takie malutkie puszyste, te dostępne w każdym sklepie sie nie nadają.

 |  25.01 o 15:41  

skoulikomermigotripa

lady miho, jak wiórki? ja wczoraj zalałam i wszystko wsiąkło jak u Ciebie. napisz jak po 4 dniach to wygląda

1  |  21.01 o 9:43   Pokaż odpowiedzi

Lady_Miho

Właśnie zabrałam się za robienie domowego malibu. Zalałam wiórki alkoholem, ale on zupełnie wsiąkł w te wiórki, tak ma być? Pozdrawiam :)

 |  17.01 o 11:14  

_sylvia_

fajne butelki:) czy posiadaja jakąś konkretną nazwe ? i gdzie mozna takie znaleźć? :)

 |  11.01 o 13:32  

monama

wszystko super tylko z tym beylisem sie nie zgadzam.chyba nie pilas beylisa.robi sie go na bazie whysky i nie ma nic wspolnego z kawa.reszta przepisow ok

 |  29.12 o 17:29  

Olkaa

dzięki, na pewno skorzystam :) próbował ktoś robić?

 |  29.12 o 1:09  

monis0824

fajne likierki ,na pewno wypróbuje

 |  28.12 o 21:23  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: