Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

pomysł na szybki ,pyszny i ...
domowe malibu:

- 200 g wió...
ciasto bez pieczenia
Kostka Rafaello bez pieczen...
Mi wyszło 18 placuszkòw ;)
...
gofry z płatków owsianych
Pierś z kurczaka/indyka ok8...
Do przygotowania dwóch duży...
Deser waniliowo-czekoladowy...
POBUDZAJĄCY KOKTAJL FIT!!! ...
Dorootis71

Dorootis71 od adusia3009

Dodane 20.06 o 19:43
Obserwuj
domowe malibu:

- 200 g wiórków kokosowych

- 250 ml spirytusu

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki.

Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały.

domowy advocat:

- 5 żółtek

- 250 g cukru pudru

- 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

- 250 ml spirytusu

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek.

Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;)

domowy baileys:

- puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 0,5 litra wódki

- 0,5 szklanki mleka

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka wrzątku

Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki.

domowa kukułkówka:

- 200 g kukułek

- 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego

- 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

- 250 ml wódki

Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki.

Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się!

domowe malibu:


- 200 g wiórków kokosowych

- 250 ml spirytusu

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki.

Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały.

domowy advocat:

- 5 żółtek

- 250 g cukru pudru

- 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego

- 250 ml spirytusu

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek.

Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;)

domowy baileys:

- puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego

- 0,5 litra wódki

- 0,5 szklanki mleka

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka wrzątku

Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki.

domowa kukułkówka:

- 200 g kukułek

- 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego

- 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

- 250 ml wódki

Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki.

Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się!

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kawa <3 Jedzonko, przepisy przepisy kuchnia +99 innych
Zgłoś naruszenie

imocarska

wiórki kokosowe sie kapią w spirytusie wiec za kilka dni dam znać jaki efekt !

 |  19.06 o 18:29  

imocarska

baileys wlasnie zrobiłam i zastąpiłem wódkę na whisky i wyszło rewelacyjnie !!

 |  19.06 o 18:29  

ona2012

zrobie malibu mrrrrrrrrr

 |  13.06 o 12:08  

ktn

Aż ślinka cieknie ;D

1  |  2.06 o 12:47  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: