Domowe wafelki mleczno-orzechowe a’la Knoppers Potrzebujemy:
3 wafle polewę czekoladową Ponadto, do przygotowania mlecznej masy potrzebujemy: 1/4 szklanki mleka 1 łyżkę cukru 175 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem gotujemy w małym garnuszku cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Masło wkładamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i miksujemy aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na jeden duży wafel nakładamy równomiernie mleczną masę i przykrywamy drugim waflem. (Możemy obciążyć czymś wafel do czasu nałożenia kolejnej warstwy.) Do masy orzechowej potrzebujemy: 100 g masła ok 200 g nutelli 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g orzechów laskowych Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy orzechy aby uniknąć ich przypalenia. Dzięki uprażeniu, brązowa skórka z orzechów, której chcemy się pozbyć, zejdzie z łatwością. „Obrane” orzechy siekamy ostrym nożem na bardzo drobne kawałeczki. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym. Dużego wafla wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry. W garnuszku z gorącą wodą rozpuszczamy polewę czekoladową. Gdy będzie...
Użytkownicy także przypinają:
malakalaq
pyszne <3 polecam
Szczecinianka49
Pychota <3