Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

#pierogiruskie#najlepsze
Chlebek rwany z ziołami, ma...
Serek z jogurtu greckiego. ...
Krem czekoladowy do tortu
#...
Przepis na biszkopt idealny
Pyszna i lekka przekąska sp...
Krem budyniowy
#krem#dowszy...
Ziemniaki jak z ogniska to ...
Pyszny z chrupiącą skórką c...
Zupa zimowa z kaszą gryczan...
#przekąski #przystawki
Pieczone faworki
#pieczone#...
Chlebek bananowy
Chow Mein 
#kuchnia#Azja#ch...
Na domówce jako pierwsze zn...
Warstwowa Sałatka z Kurczak...
Szarlotka w słoiku
#słodkoś...
Hawajskie ciasto marchewkow...
Pieczone leczo
#warzywa#leczo
SAŁATKA WIEJSKA Z SOSEM CHR...
Wiejska zapiekanka z młodyc...
Obiad za 10 zł – TOP 12 Pys...
Znalezione i przetestowane....
KURCZAK TIKKA MASALA #kurcz...
Chicken Paprikash (Paprikás...
Pieczone polędwiczki wieprz...
prinncess141

prinncess141

Dodane 19.02 o 17:05
Obserwuj
Domowej roboty chleb (przepis na 2 chleby lub 1 duży bochen)

Składniki:
1kg mąki przennej (można także zrobić pół na pół z mąką żytnią)
50gr świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soli
ok. 1l ciepłej wody
dodatki (np. suszone zioła, prażona cebula, czosnek, płatki owsiane, ziarna, itp.)

Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy makę i robimy dołek do którego wrzucamy pokruszone drożdże. Dołek zalewamy 200 ml ciepłej wody,posypujemy cukrem i odrobiną mąki.
2. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. 
3.Po upływie czasu do rozczynu dodajemy sól oraz wybrane przez nas dodatki (w tym przepisie używam ziaren słonecznika oraz troche ziół prowansalskich).
4. Wszystko zalewamy ok 600-700 ml ciepłą wodą. 
5. Całość wyrabiamy aż wyjdzie nam gładkie ciasto (ciasto jest dość klejące).
Odstawiamy je na 1 godz w ciepłe miejsce. 
6. Gdy ciasto będzie rosło możemy przygotować formy (ja używam 2 keksówek). Wysmarowujemy boki oraz dno form masłem iposypujemy mąką ( dla chetnych dno można posypac sproszkowanym czosnkiem). 
7. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez ok 1 min. Dzielimy mase na 2 równe części i wkładamy do wcześniej 
przygotowanych form. 
8. Odstawiamy na 10-15 min aż odrobine podrosną. Chleby smarujey roztrzepanym białkiem
(można je także posypać ziarnami). Pieczemy 45 min w temperaturze 180*C. 
9. Gorące chleby wyjmujemy z form i kładziemy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia. 10. Gotowe :)

Domowej roboty chleb (przepis na 2 chleby lub 1 duży

bochen)

Składniki:
1kg mąki przennej (można także zrobić pół na pół z mąką żytnią)
50gr świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soli
ok. 1l ciepłej wody
dodatki (np. suszone zioła, prażona cebula, czosnek, płatki owsiane, ziarna, itp.)

Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy makę i robimy dołek do którego wrzucamy pokruszone drożdże. Dołek zalewamy 200 ml ciepłej wody,posypujemy cukrem i odrobiną mąki.
2. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
3.Po upływie czasu do rozczynu dodajemy sól oraz wybrane przez nas dodatki (w tym przepisie używam ziaren słonecznika oraz troche ziół prowansalskich).
4. Wszystko zalewamy ok 600-700 ml ciepłą wodą.
5. Całość wyrabiamy aż wyjdzie nam gładkie ciasto (ciasto jest dość klejące).
Odstawiamy je na 1 godz w ciepłe miejsce.
6. Gdy ciasto będzie rosło możemy przygotować formy (ja używam 2 keksówek). Wysmarowujemy boki oraz dno form masłem iposypujemy mąką ( dla chetnych dno można posypac sproszkowanym czosnkiem).
7. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez ok 1 min. Dzielimy mase na 2 równe części i wkładamy do wcześniej
przygotowanych form.
8. Odstawiamy na 10-15 min aż odrobine podrosną. Chleby smarujey roztrzepanym białkiem
(można je także posypać ziarnami). Pieczemy 45 min w temperaturze 180*C.
9. Gorące chleby wyjmujemy z form i kładziemy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia. 10. Gotowe :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Kuchnia Jedzonko Pysznościowo;* +17 innych
Zgłoś naruszenie

prinncess141

Ja zazwyczaj robię pół na pół, ale sądzą że tak.

 |  1.03 o 17:59  

gosiaboo

a mozna z sama zytnia? :-)

 |  1.03 o 17:39  

, aby dodać komentarz.