Więcej zszywek z tablicy

Zrób to sam

Amazing...
#DIY #chmury
Domowej roboty chleb (przep...
świetny pomysł
....
pomysł na udekorowanie prez...
...
Moja inspiracja <3 Jeste...
Świecznik z lampki od wina....
super ta wyspa! muszę taką ...
Kliknij w zdjęcie i zobacz,...
Materiały potrzebne do wyko...
Świeczniki ze słoików po ch...
Wedding box! Na zdrowie - ż...
lov3ju

lov3ju od prinncess141

Dodane 23.10 o 20:44
Obserwuj
Domowej roboty chleb (przepis na 2 chleby lub 1 duży bochen) Składniki: 1kg mąki przennej (można także zrobić pół na pół z mąką żytnią) 50gr świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki soli ok. 1l ciepłej wody dodatki (np. suszone zioła, prażona cebula, czosnek, płatki owsiane, ziarna, itp.) Sposób przygotowania: 1.Do dużej miski wsypujemy makę i robimy dołek do którego wrzucamy pokruszone drożdże. Dołek zalewamy 200 ml ciepłej wody,posypujemy cukrem i odrobiną mąki. 2. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. 3.Po upływie czasu do rozczynu dodajemy sól oraz wybrane przez nas dodatki (w tym przepisie używam ziaren słonecznika oraz troche ziół prowansalskich). 4. Wszystko zalewamy ok 600-700 ml ciepłą wodą. 5. Całość wyrabiamy aż wyjdzie nam gładkie ciasto (ciasto jest dość klejące). Odstawiamy je na 1 godz w ciepłe miejsce. 6. Gdy ciasto będzie rosło możemy przygotować formy (ja używam 2 keksówek). Wysmarowujemy boki oraz dno form masłem iposypujemy mąką ( dla chetnych dno można posypac sproszkowanym czosnkiem). 7. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez ok 1 min. Dzielimy mase na 2 równe części i wkładamy do wcześniej przygotowanych form. 8. Odstawiamy na 10-15 min aż odrobine podrosną. Chleby smarujey roztrzepanym białkiem (można je także posypać ziarnami). Pieczemy 45 min w temperaturze 180*C. 9. Gorące chleby wyjmujemy z form i kładziemy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia. 10. Gotowe :)

Domowej roboty chleb (przepis na 2 chleby lub 1 duży

bochen) Składniki: 1kg mąki przennej (można także zrobić pół na pół z mąką żytnią) 50gr świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki soli ok. 1l ciepłej wody dodatki (np. suszone zioła, prażona cebula, czosnek, płatki owsiane, ziarna, itp.) Sposób przygotowania: 1.Do dużej miski wsypujemy makę i robimy dołek do którego wrzucamy pokruszone drożdże. Dołek zalewamy 200 ml ciepłej wody,posypujemy cukrem i odrobiną mąki. 2. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. 3.Po upływie czasu do rozczynu dodajemy sól oraz wybrane przez nas dodatki (w tym przepisie używam ziaren słonecznika oraz troche ziół prowansalskich). 4. Wszystko zalewamy ok 600-700 ml ciepłą wodą. 5. Całość wyrabiamy aż wyjdzie nam gładkie ciasto (ciasto jest dość klejące). Odstawiamy je na 1 godz w ciepłe miejsce. 6. Gdy ciasto będzie rosło możemy przygotować formy (ja używam 2 keksówek). Wysmarowujemy boki oraz dno form masłem iposypujemy mąką ( dla chetnych dno można posypac sproszkowanym czosnkiem). 7. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez ok 1 min. Dzielimy mase na 2 równe części i wkładamy do wcześniej przygotowanych form. 8. Odstawiamy na 10-15 min aż odrobine podrosną. Chleby smarujey roztrzepanym białkiem (można je także posypać ziarnami). Pieczemy 45 min w temperaturze 180*C. 9. Gorące chleby wyjmujemy z form i kładziemy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia. 10. Gotowe :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Kuchnia Kuchnia Jedzenie +17 innych
Zgłoś naruszenie

prinncess141

Ja zazwyczaj robię pół na pół, ale sądzą że tak.

 |  1.03 o 17:59  

gosiaboo

a mozna z sama zytnia? :-)

 |  1.03 o 17:39  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: