Spróbuj upiec chleb na zakwasie, jest ciekawszy w smaku. W efekcie (pomijając ziarenka) do zrobienia chleba potrzebujesz, uogólniając, trzech składników: mąki, wody i soli, a w samym pieczeniu chleba głównie się na coś czeka: a to na wyrośnięcie zakwasu (kiedy go już masz, to prostu z niego czerpiesz, a potem dokarmiasz), a to na wyrośnięcie zaczynu, a to potem na wyrośnięcie samego chleba, a to na jego upieczenie. Na końcu, właściwie w momencie wyjęcia go z piekarnika, można spryskać go wodą, żeby zyskał błyszczącą powierzchnię na skórce.
krn78
Spróbuj upiec chleb na zakwasie, jest ciekawszy w smaku. W efekcie (pomijając ziarenka) do zrobienia chleba potrzebujesz, uogólniając, trzech składników: mąki, wody i soli, a w samym pieczeniu chleba głównie się na coś czeka: a to na wyrośnięcie zakwasu (kiedy go już masz, to prostu z niego czerpiesz, a potem dokarmiasz), a to na wyrośnięcie zaczynu, a to potem na wyrośnięcie samego chleba, a to na jego upieczenie. Na końcu, właściwie w momencie wyjęcia go z piekarnika, można spryskać go wodą, żeby zyskał błyszczącą powierzchnię na skórce.