Domowy likier kawowy a'la Kahlua
Likier kawowy a'la Kahlua (na około 750ml likieru o mocy 21%):
900ml mocnej kawy (10 łyżek kawy na 900ml wody)
240g brązowego cukru
240ml wódki
150ml ciemnego rumu/whisky/brandy
Z kawy i cukru gotujemy syrop kawowy. W tym celu garnek z płynem (kawa bez fusów)
stawiamy na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu, póki nie
otrzymamy pożądanej ilości syropu. Dobrze to robić w przezroczystym garnku z podziałką
? można wtedy na bieżąco kontrolować ilość płynu. Czasowo trwa to około dwóch godzin.
W ostatniej fazie redukowania musimy mieć płyn cały czas na oku ? lubi on bowiem bez
powodu zwiększać swoją objętość co może grozić katastrofą i czyszczeniem kuchenki
przez całą noc.
Gdy mamy już 360ml płynu musimy syrop dobrze schłodzić. Ja po prostu wystawiłam
garnek za okno ? temperatura lodówkowa, kawa szybko zrobiła się mrożona ;)
I teraz najfajniejsza część :D Do ładnej butelki wlewamy syrop kawowy, wódkę i rum. I
wstrząsamy, mieszamy, podziwiamy. I próbujemy. I robimy 'mniaaaaaaaam'. Bo to takie
dobre. Najlepiej smakuje jak trochę postoi, ale oczywiście można pić od razu.
Użytkownicy także przypinają: